Hoe scoorden de Zeeuwen?

De VVD-er André Bosman uit Middelburg heeft in Zeeland de meeste voorkeurstemmen gekregen bij de Tweede Kamerverkiezingen. De actie voor het verkrijgen van voorkeurstemmen van Patricia de Milliano van het CDA heeft haar ook geen windeieren gelegd.
Ze is de kandidate die in Zeeland op een na de meeste voorkeurstemmen kreeg. Op de derde plaats, als het gaat om de in Zeeland behaalde voorkeurstemmen, komt de PvdA-er Albert de Vries. In Zeeland kreeg het behalen van voorkeurstemmen een actueel accent, door de oproep van de Commissaris van de Koningin Karla Peijs om op een Zeeuwse kandidaat te stemmen. Ze wilde dat op die manier het Zeeuwse geluid zo goed mogelijk in Den Haag te horen is.
Opvallend is dat twee kandidaten die zich voortdurend nadrukkelijk via Twitter laten horen weinig stemmen hebben gekregen. Dat zijn Petra de Boevere uit Breskens van de partij LibDem die in Zeeland 70 stemmen kreeg en in totaal 268.
Ook Carel Bruring uit Goes, die 25-ste op de lijst van GroenLinks stond, is heel actief op Twitter. Hij kreeg 252 voorkeurstemmen in Zeeland en in totaal 310 stemmen.
Alleen Niels van den Berge (GroenLinks), voorheen woonachtig in Tholen en tegenwoordig in Den Haag ingeschreven, deed het slechter in Zeeland. Hij haalde in zijn voormalige provincie 24 stemmen en in totaal in heel Nederland 488.
Een overzicht van de voorkeurstemmen en het totaal aantal stemmen van de hoog geplaatste Zeeuwen per partij (alleen de partijen die voor de verkiezingen in de Tweede Kamer waren vertegenwoordigd). Het getal tussen haakjes is de plaats op de kandidatenlijst. Het eerste getal na de dubbele punt is het aantal in Zeeland behaalde voorkeurstemmen, het tweede getal het totaal aantal op deze kandidaat uitgebrachte stemmen.

  • André Bosman (VVD, 29): 5926, 6732
  • Albert de Vries (PvdA, 29): 4187, 4664
  • Addie Wisse (PVV, 34): 397, 460
  • Patricia de Milliano (CDA, 19): 5606, 6104
  • Trix de Roos (SP, 44): 1306, 1347
  • Carel Bruring (GroenLinks, 25): 252, 310
  • Arjan Beekman (ChristenUnie, 25): 868, 941
  • Teun van Oostenbrugge (SGP, 16): 305, 354
  • Trees Janssens (Partij voor de Dieren, 13): 372, 601
Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Kamerverkiezingen 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s