Subsidie voor Zeeuwse ‘groene’ gascentrale

Het nieuwe parlementaire jaar begint met een opsteker voor vijf jonge Zeeuwse boeren. Zij kregen vandaag – de eerste dag na het zomerreces – uit handen van minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) de eerste SDE+-subsidie uitgereikt voor de bouw van een centrale die ‘groen gas’ gaat produceren.

De SDE+ stimuleert de productie van duurzame energie en richt zich op bedrijven en (non-profit) instellingen. De eerste subsidie gaat dus naar het Zeeuwse bedrijf Groene Poort. De initiatiefnemers zijn: Marco van Sabben (Driewegen), Reint van Nieuwenhuijzen, Anne-Douwe van der Zee (Zaamslag), Patrick Uitdewilligen (Biervliet), Arjan Vermue (Lewedorp) en Leen van der Lans (Rilland).

Begin 2012 gaat de bouw van de groene-gas centrale van start in Rilland, naast de kassen van Van der Lans. Een jaar later is de gasfabriek operationeel. Dan kan er – populair gezegd – worden gekookt op gas gemaakt uit resten van Zeeuwse uien en groenten. Jaarlijks wordt 15 miljoen kuub groen gas gemaakt; genoeg om de helft van alle huishoudens in Middelburg van gas te voorzien.

Groen gas is biogas dat tot aardgaskwaliteit is opgewaardeerd. Omdat groen gas dezelfde eigenschappen heeft als aardgas, hoeven apparaten (kooktoestellen, CV-ketels) niet te worden aangepast. 

“Wat we in de nieuwe gascentrale stoppen zijn onder meer uienpellen, aardappelschillen en groentenresten”, zegt mede-initiatiefnemer AnneDouwe van der Zee. “Wat er uitkomt is biogas, water, CO2 en kunstmest. Het water en de CO2 gaan naar de kassen, zodat de tomaten beter kunnen groeien. Het biogas gaat deels naar de kassen en naar het landelijk aardgasnet.”
Hoeveel subsidie de boeren krijgen is niet eenvoudig uit te leggen. “We krijgen twaalf jaar lang een gegarandeerde prijs van 62 cent per kubieke meter gas. Door verrekening met de normale gasprijs, is nu nog niet precies aan te geven om hoeveel geld het gaat. Doordat de prijs twaalf jaar is gegarandeerd, is er voldoende tijd om de centrale rendabel te maken. We verwachten na die twaalf jaar volledig zonder subsidie te kunnen draaien.”

Minister Maxime Verhagen is trots op het initiatief. “Zeeland wil een biobased economy. Wat is er dan mooier om de eerste SDE+-subsidie te geven aan Zeeuwse boeren? Jullie zijn een voorbeeld voor de rest van Nederland. Groen gas moet net zo gewoon worden als groene stroom.”

De uitreiking van de subsidie vond plaats tijdens de oprichting van Groen Gas Nederland. De organisatie is een initiatief van: Gasunie, Netbeheer Nederland, Essent, Eneco, E.on Benelux, Gasterra, LTO Noord, provincie Friesland, de gemeente Leeuwarden en het ministerie van ELI. De provincie Zeeland is als partner bij Groen Gas Nederland aangesloten. Uitwisseling van kennis en stimuleren van projecten is de voornaamste taak.

In 2011 wordt 37 miljoen kubieke meter groen gas gemaakt. Het doel van Groen Gas Nederland is dat dat in 2014 moet zijn gegroeid naar 300 miljoen en in 2030 naar 3 miljard kubieke meter.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s