Druiven zijn zuur voor Siem Buijs

Hoe raar kan het in de politiek gaan. Hij had zich zo verheugd op zijn terugkeer naar politiek Den Haag. Het leek niet mis te kunnen gaan. Het CDA behaalde deze week elf zetels in de Eerste Kamer en Siem Buijs uit Wissekerke stond op plek 11. Landelijk was afgesproken dat alle CDA-Statenleden zouden stemmen op de lijsttrekker. Maar vijf Brabantse Statenleden deden dat niet, waardoor Buijs deze week alsnog buiten de boot viel. Het CDA-bestuur in Zeeland is ‘des donders’.

Na het bekend worden van de uitslag afgelopen maandag hield Buijs in alle officiële reacties een slag om de arm. Eerst zien dan geloven. Al had hij voor zichzelf de wijnfles al ontkurkt. Zijn ervaring als Tweede Kamerlid (8,5) jaar) zou hem goed van pas komen.

De klap kwam maandagavond. CDA-voorzitter Ruth Peetoom belde onder andere Wybe de Graaf (voorzitter, CDA-Zeeland), Patricia de Milliano (fractievoorzitter in de Staten) en Siem Buijs zelf. Teleurgesteld en boos moet ze zijn geweest. Vijf van de tien Brabantse Statenleden hadden zich niet aan de landelijke afspraak gehouden en gestemd op de Brabantse kandidaat Peter Esser. Exit Siem Buijs.  

Het laatste woord is er nog niet over gezegd, laat Wybe de Graaf de dag erna weten. “Het bestuur van CDA-Zeeland is des donders. Ik gebruik dat soort woorden normaal niet, maar ik ben hier geladen over. Voorop gesteld: er is legaal gehandeld. Maar er zijn landelijke afspraken gemaakt. Het is de tweede keer dat Zeeland dit wordt geflikt. In de vorige periode zorgden Statenleden in Zuid-Holland ervoor dat een Zeeuwse kandidaat buiten de boot viel. Afspraak is afspraak. Wie zich er niet aan houdt, is onbetrouwbaar. Ik ben hier nog niet klaar mee.”

Ondanks druk uit het CDA-hoofdbestuur heeft Peter Esser zich niet teruggetrokken. Daardoor komen niet drie, maar twee Zeeuwen in de Senaat: de Middelburgse burgemeester Koos Schouwenaar (VVD) en Peter van Dijk (PVV) uit Kattendijke. Schouwenaar blijft overigens burgemeester. Wel stopt hij tijdelijk als plaatsvervangend rechter in Amsterdam.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Verkiezingen PS en Eerste Kamer 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s