Twee Zeeuwen waarschijnlijk zeker van zetel in Senaat

Verkiezingen voor Provinciale Staten, betekent ook indirect verkiezingen voor een nieuwe Eerste Kamer. Nog niet alle politieke partijen hebben hun kandidatenlijst bekend gemaakt. Maar voor zover nu bekend lijken twee Zeeuwen in elk geval verzekerd van een plek in de ‘Chambre de reflection’.

Burgemeester Koos Schouwenaar (VVD) lijkt in elk geval verzekerd van een plek in de Eerste Kamer. Hij staat op plek 16. De VVD heeft nu 14 van de 75 Eerste Kamerzetels. Met de huidige politieke barometer – waarin de VVD op winst staat – is plaats 16 een verkiesbare plek.

Ook een oude bekende maakt zeker kans Senator te worden. Oud-Tweede Kamerlid Siem Buijs uit Wissenkerke staat op plek 11 van de CDA-advieslijst.  Het CDA heeft nu 21 zetels in de Eerste Kamer. Gezien de peilingen, is de kans reëel dat het CDA verliest. Desondanks mag worden aangenomen dat de 11e plek een verkiesbare is. Op een onverkiesbare plek voor het CDA staat Frank van den Heuvel. De directiesecretaris vaan energiebedrijf Delta staat op plaats 29 van de lijst.

Statenlid Wouter van Zandbrink staat op plek 18 van de PvdA-kandidatenlijst. Maar dat hij in de Senaat komt is onwaarschijnlijk. De PvdA heeft nu 14 zetels en staat in de peilingen op verlies. De kans dat de PvdA dus meer zetels binnenhaalt is niet groot.

Voor Leen van Dijke (ChristenUnie) is het een dubbeltje op zijn kant. De ChristenUnie heeft nu 4 zetels; Van Dijke staat op een vijfde plek op de kandidatenlijst. De ChristenUnie staat in de peilingen stabiel, maar wint de ene week weer een zetel om die in de andere week weer te verliezen. 

Gedeputeerde Marten Wiersma (GroenLinks) zit op de reservebank. Het partijcongres heeft hem op de 15e en laatste plek van de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer gezet. De kandidatencommissie schreef onderstaand oordeel. 

Marten Wiersma
► Expertise: milieu
Gedreven groene gedeputeerde Marten is gedeputeerde in Zeeland en naar eigen zeggen misschien wel ‘de enige GroenLinks gedeputeerde met een diploma hand- en machinemelken’. Marten heeft als gedeputeerde Economische Zaken en Grensoverschrijdende samenwerking een groot netwerk opgebouwd. De commissie ziet in Marten Wiersma een zeer betrokken politicus, met een groot groen hart die zichtbare resultaten heeft geboekt in Zeeland. Marten heeft een duidelijke passie voor GroenLinks, het platteland en de politiek. Hoewel Marten wel degelijk heel gedreven is, kan zijn presentatie naar de mening van de commissie wat gepassioneerder en kan Marten zich hierin nog verder ontwikkelen. De commissie vindt Marten daarom een geschikte kandidaat voor een opvolgingsplaats. De commissie heeft het recente optreden van Marten in de pers in haar afweging betrokken en is van oordeel dat dat geen beletsel is voor een voordracht.

Bij de SP duikt een oude bekende op: oud Tweede Kamerlid Trix de Roos. Maar ze staat op een duidelijk onverkiesbare plek en lijkt alleen op de lijst te staan om te zorgen dat alle provincies zijn vertegenwoordigd.

Voor Johanna Boogerd-Quaak (D66) is het spannend. De partij stelt de komende weken de volgorde van de kandidatenlijst vast en staat op winst in de peilingen. Nu heeft de fractie nog twee zetels, maar dat zullen er in het huidige politieke klimaat ongetwijfeld meer worden.

Een overzicht van wat nu bekend is. Achter de naam van de partij staat het huidige aantal zetels in de Senaat. Achter de naam van de kandidaat staat de plek op de kandidatenlijst.

1. SP (11) : Trix de Roos (21)
2. GroenLinks (4): Marten Wiersma: opvolgingskandidaat (plek 7 tot en met 15)
3. PvdA (14) : Wouter van Zandbrink (18) en Wilma Brouwer (21)
4. Partij voor de Dieren (1): NNB
5. D66 (2): Johanna Boogerd-Quaak (stemming voor plek 18 januari t/m 17 februari)
6. CDA (21): NNB
7. VVD (14) : Koos Schouwenaar (16)
8. SGP (2): NNB
9. ChristenUnie (4): Leen van Dijke (plaats 5)
10. Fractie-Yildirim (1 zetel)
11. OSF (1): NNB
Nu niet in Eerste Kamer vertegenwoordigd:
12. PVV (): NNB
Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Verkiezingen PS en Eerste Kamer 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s