Tweede Kamer in 2010 meer bekeken; slechts drie Zeeuwse spoeddebatten

Het is inmiddels een jaarlijkse traditie: de nieuwjaarsborrel van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Niet alleen het moment dat ze de leden van de Parlementaire Persvereniging de beste wensen overbrengt. Ze gebruikt de bijeenkomst ook om de jaarcijfers te presenteren. Want werkelijk alles wat er in de Kamer gebeurt wordt bijgehouden: van het aantal vergaderingen, tot aan de vraag wie kampioen vragen stellen is. Een boeiend relaas. Het nieuws dit jaar? De Tweede Kamer wordt op internet drukker bezocht en ook de gemiddelde kijkdichtheid voor live-uitzendingen neemt toe. Het aantal bezoekers aan het Binnenhof is met 8000 afgenomen, waarschijnlijk doordat er in het verkiezingsjaar minder is vergaderd.

De cijfers zijn allemaal keurig gebundeld in een handzaam boekje met de simpele titel Jaarcijfers 2010. Een bewogen jaar, ook in cijfers. De Kamer was door de val van het kabinet, de verkiezingen en de lange formatie het afgelopen jaar minder actief. Er werden 477 minder vragen gesteld (2552), 882 minder moties ingediend (1734) en 16 minder spoeddebatten (46) gehouden. De Kamer kwam 98 maal plenair bijeen; dat was in 2009 nog 109 keer.

De Kamer hield drie spoeddebatten over Zeeland; alle drie over de situatie bij de Zeeuwse ziekenhuizen. En… alle drie aangevraagd door Henk van Gerven (SP).

Marianne Thieme (PvdD) stelde net als in 2009 de meeste schriftelijke vragen (92; tegen 160 in 2009). Gekeken naar partijen, stelde SP de meeste vragen (624, tegen 742 in 2009).

De website van de Kamer telde in 2010 ruim 2,7 miljoen ‘unieke bezoeken’ tegen 831.000 bezoekers in 2009. De drukste dag (58.000 internetbezoekers) was op 18 februari, met het Kamerdebat over de missie in Uruzgan. Op televisie keken die dag 570.000 mensen naar de live-uitzending. Twee dagen erna viel het kabinet.

Het recordaantal livekijkers was voor het debat over de reactie van toenmalig premier Jan Peter Balkenende op het Irakrapport van de commissie-Davids: 838.000 kijkers. Het mondelinge vragenuurtje op dinsdag werd gemiddeld door ruim 135.000 mensen bekeken. In 2009 lag dat op 130.000.

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet is er tevreden over. „De conclusie is gerechtvaardigd dat de belangstelling voor het werk van de volksvertegenwoordiging zeker niet minder is geworden.” Verbeet gaf tijdens haar toespraak nog een compliment aan premier Mark Rutte, die volgens haar in de eerste maanden van zijn premierschap liet zien dat hij zijn verleden als Kamerlid niet was vergeten. „Echte antwoorden: heerlijk”, aldus Verbeet over Rutte. Ze zei dat ze had genoten van de duidelijkheid. „Niet al die omtrekkende bewegingen.”

Parlementair verslaggever Frits Wester (RTL) kreeg van Verbeet het zilveren koetsje, omdat hij 25 jaar ‘Kamerbewoner’ is. Wester begon 25 jaar geleden als chauffeur van CDA-fractievoorzitter Bert de Vries, werd erna voorlichter voor het CDA en woordvoerder van Elco Brinkman. Wester bedacht voor de campagne van de Tweede Kamerverkiezingen in 1994 de zogenoemde ‘Brinkman-shuffle’: de lopende presentatie.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s