Van den Berge is Kamerlid (video)

Van den Berge. Foto: Angelique van Woerkom

Op de tafel in zijn nieuwe werkkamer staat al een bos bloemen. Niels van den Berge (26) is vast van plan zich te gaan bewijzen als lid van de Tweede Kamer. Woensdag is hij beëdigd. “Ik ben er klaar voor.”

Niels van den Berge (GroenLinks) volgt Rik Grashoff op als tijdelijke vervanger van Mariko Peters. Rik Grashoff neemt de plaats in van Femke Halsema en wordt daarmee definitief Kamerlid.

Niels van den Berge uit Tholen schuift dus tijdelijk de Tweede Kamer in. Tot woensdag was hij beleidsmedewerker voor GroenLinks. Van den Berge komt in de Kamer omdat Mariko Peters nog met zwangerschapsverlof is. In maart keert zij terug en gaat Van den Berge de Kamer weer uit.

Maar in die paar maanden krijgt Van den Berge het flink voor zijn kiezen. “Afgelopen maandag zijn de portefeuilles verdeeld. Ik krijg: Europa en defensie. Daarnaast word ik tweede woordvoerder landbouw en natuur. Rik Grashoff blijft eerste woordvoerder. Wij zullen de debatten onderling verdelen.” Als defensiewoordvoerder krijgt Van den Berge te maken met debatten over een missie naar Afghanistan en de JSF. “Het is een mooie portefeuille.”

Naast het Kamerwerk richt hij zich op het schrijven van een initiatiefnota over krimpregio’s. “Het moet een notitie worden met concrete oplossingen voor problemen in regio’s met bevolkingsdaling. Ik wil concrete antwoorden geven op vraagstukken zoals: hoe zorg je ervoor dat er fatsoenlijke ziekenhuizen blijven en dat de bussen blijven rijden.”

Een tipje van de sluier wil hij alvast oplichten. “Om zorg dichtbij mensen te houden, kun je denken aan het oprichten van mobiele huisartsenposten. Naar het idee van flying doctors in Australië. Natuurlijk niet per vliegtuig, maar bijvoorbeeld per bus.” Van den Berge wil de nota klaar hebben voordat hij aftreedt.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen, Kamerleden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s