Nieuw vragenuur nog geen doorslaand succes

Het wekelijks vragenuurtje is vernieuwd. Een verbetering? Het werd tijd dat het vragenuur onder handen werd genomen. Te vaak was het hoofddoel van Kamerleden om zich in de kijker te spelen, in plaats van zaken aan de kaak te stellen en op te lossen.

Het is nog te vroeg om de nieuwe opzet echt goed te kunnen beoordelen. Maar een aantal zaken valt wel op.  Dat er meer vragen kunnen worden gesteld is prettig. En door een strenger regime, wordt het vraag-antwoord-spel korter en plezieriger om naar te kijken.

Vragenstellers krijgen ook veel meer de kans om vervolgvragen te stellen. Anders dan voorheen mogen andere Kamerleden over het aan de kaak gestelde onderwerp geen vragen meer stellen. Dat voorkomt weliswaar langdradige inbreng voor de bühne. Maar deze week bleek ook het nadeel van de nieuwe opzet: als anderen zich toch niet in de discussie mogen mengen, gaan ze wat anders zitten doen. Veel Kamerleden gaan met buurman- of buurvrouw zitten praten, wat storend is voor mensen die het debat wel willen volgen. In de loop vaan het vragenuur verlieten veel Kamerleden de zaal om in de wandelgangen te kletsen. Niet fatsoenlijk voor de vragensteller en de aanwezige bewindslieden.

De komende tijd moet blijken of er nog meer nadelen aan de nieuwe opzet kleven. Zo zou het kunnen zijn dat Kamerleden eerder geneigd zijn om een spoeddebat aan te vragen, omdat ze in het vragenuur niet aan bod kunnen komen. Het is goed dat het vragenuur is veranderd, maar of dat dit de juiste opzet is…. Het experiment loopt tot vrijdag 18 februari, het begin van het krokusreces.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Algemeen

Een Reactie op “Nieuw vragenuur nog geen doorslaand succes

  1. Ik heb het idee dat de geachte afgevaardigden nog aan het nieuwe regime van het ‘vragenuurtje’ moeten wennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s