Sluis vreest voor koopzondagen

De gemeente Sluis en de ondernemers strijden voor behoud van de koopzondagen. In Sluis zijn de winkels alle zondagen open. Maar door verandering van de wet, dreigt het aantal koopzondagen drastisch te worden ingeperkt. Met alle economische gevolgen van dien. Sluis luidt de noodklok en heeft de Eerste Kamer een petitite aangeboden.

Tijden het debat in de Eerste Kamer dinsdag toonde een nipte meerderheuid (38 van de 75 zetels) zich voorstander van scherpere regels rond de koopzondagen. CDA, SP, ChristenUnie en SGP willen dat de koopzondag aan banden wordt gelegd. Of dat ook gebeurt blijkt volgende week disndag. Dan zal in de Eerste Kamer hoofdelijk worden gestemd. Tot die tijd vreest Sluis grote vrezen. Om hun boodschap over te brengen, overhandigden ze dinsdag een petitie aan de leden van de Eerste Kamer.

De petitie

Namens de gemeente Sluis en namens de Middenstandsverenigingen van Sluis bied ik u deze petitie aan en vraag ik uw bijzondere aandacht voor de problemen van de gemeente Sluis en die van de stad Sluis in het bijzonder. Aan de orde is vandaag de behandeling door de Eerste Kamer van de “inkadering in de Winkeltijdenwet van bevoegdheid vrijstellingverlening en toekenning ontheffingsbevoegdheid in verband met toeristische aantrekkingskracht gemeente”.

Wij benadrukken dat deze wetswijziging grote gevolgen voor de gemeente Sluis zal hebben. De gemeente zal opnieuw moeten aantonen, dat er sprake is van een autonome toeristische aantrekkingskracht voor gemeente teneinde te bereiken dat de winkels in de kernen van de gemeente meer dan twaalf koopzondagen per jaar open mogen zijn. De gemeente zal moeten aantonen, dat de van oudsher daterende zondagopenstelling past binnen de kaders van de nieuwe wet. Sinds jaar en dag zijn de winkels in de gemeente op zondag geopend. De winkelopenstelling in de stad Sluis dateert zelfs uit het midden van de jaren 30 van de vorige eeuw en is bij Koninklijk Besluit vastgelegd.

Deze zondagopenstelling maakt ook al vele jaren onderdeel uit van het totale toeristische product van de gemeente Sluis en haar rechtsvoorgangers. Daarvan kan zij niet los worden gezien. Het toeristische product is de belangrijkste economische pijler voor de gemeente, sinds de neergang in de landbouw. Zij wordt in de in voorbereiding zijnde gemeentelijke toekomstvisie dan ook de belangrijkste economische motor genoemd. De combinatie van kust, ruimte, natuur, cultuur, hoogstaande horeca, veiligheid, rust en ligging vormt hierbij de basis.

De huidige zondagopenstelling is vastgelegd in de gemeentelijke winkeltijdenverordening, welke is gebaseerd op de Winkeltijdenwet 1996 en welke dateert van 29 januari 2004. De motivering voor deze vaststelling is geweest de toeristische infrastructuur van de (toen heringedeelde) gemeente. Nimmer heeft de gemeente deze bevoegdheid aangewend op een wijze die niet overeenkwam met de doelstelling van de Winkeltijdenwet.

Aanvaarding van het huidige wetsvoorstel zal voor de gemeente levensgrote bedreigende en onaanvaardbare economische consequenties hebben, zeker ook voor de stad Sluis. Het betekent een grote verarming van het toeristisch product. De gemeente onderscheidt zich van andere vakantiebestemmingen door uniciteit en kwaliteit en heeft daardoor een stevige concurrentie-positie opgebouwd. Een aantasting van de toeristische en economische bedrijvigheid in de gemeente en in de stad Sluis is dan ook meer dan reëel.

Beide zijn van levensbelang voor de gemeente, zeker nu de gemeente al volop te maken heeft met de bevolkingskrimp en de hieruit voortvloeiende gevolgen en deze tracht het hoofd te bieden. Het zou meer dan wrang zijn dat deze inzet door andere besluiten teniet wordt gedaan.

Wij verzoeken u:

1. Erkenning van de problemen voor de gemeente Sluis als gevolg van dit wetsvoorstel.

2. Rekening te houden met de situatie van de gemeente Sluis in het wetsvoorstel.

3. Te waarborgen en vast te leggen dat de huidige zondagopenstelling in de gemeente Sluis ook onder de nieuwe wet kan worden voortgezet.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s