Kans op ‘volwaardig’ Walchers ziekenhuis vrijwel verkeken

De kans op een volwaardig ziekenhuis op Walcheren is sinds vanmiddag vrijwel verkeken. Demissionair minister Ab Klink kan en wil geen garantie geven dat er op Walcheren een ziekenhuis blijft met een intensive care. Ook het voortbestaan van andere afdelingen kan hij niet garanderen. En de Tweede Kamer? Die wil net als de minister een opgetuigd ziekenhuis, maar beiden staan met lege handen.

De Tweede Kamer lijkt Zeeland een beetje in de kou te laten staan. Want net als de Raad van het Bestuur van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis heeft de Kamer altijd de verwachting gewekt dat er op Walcheren een volwaardig ziekenhuis blijft. Een ziekenhuis met intensive care en bevallingszorg. Een jaar geleden nog schaarde de Kamer zich unaniem achter een motie van voormalig SGP-Tweede Kamerlid Bas van der Vlies. Die droeg de regering op om zich in te spannen voor behoud van een volwaardig ziekenhuis op Walcheren. De motie leek heel stevig, maar was feitelijk heel zwak. Navraag bij de SGP leert dat een hardere motie destijds niet haalbaar was, omdat die dan onvoldoende steun zou krijgen. In Zeeland bleef alleen hangen dat ‘de hele Kamer voor behoud van een volwaardig ziekenhuis is’. De nuance werd gemakshalve vergeten.

Hoe zwak de motie in essentie is, bleek vanmiddag. Demissionair minister Ab Klink had een snoeiharde boodschap: “Ik kan behoud van een volwaardig ziekenhuis niet garanderen.”

Wil hij niet? Juist wel. De minister heeft er nooit geheim van gemaakt dat zijn voorkeur uitgaat naar een volwaardig ziekenhuis op Walcheren. Maar Den Haag gaat er niet over. Het Rijk ziet er op toe dat iedereen die spoedhulp nodig heeft binnen maximaal 45 minuten geholpen kan worden in een ziekenhuis. Ook moet dat ziekenhuis aan allerlei eisen voldoen. Dat wordt gecontroleerd door verschillende inspectiediensten. Daar houdt de verantwoordelijkheid van Den Haag op.

Hoe een ziekenhuis de organisatie inricht is zaak van de directie. Kamer en minister voelen zich door het Admiraal de Ruyter ziekenhuis op het verkeerde been gezet. Want die directie heeft tot recent nog gezegd dat een ziekenhuis met intensive care op Walcheren mogelijk is. Maar Klink meldde vanmiddag dat het niet reëel is. Er is te weinig geld, personeel en er zijn te weinig patiënten om een volwaardig ziekenhuis op Walcheren open te houden.

De Kamer wapperde vanmiddag in het spoeddebat symbolisch nog met de motie Van der Vlies, maar een meerderheid realiseert zich inmiddels dat het een niet zo’n leuke boodschap voor Zeeland heeft. In de wandelgangen tekende zich dat gisteren al af.

Een volwaardig ziekenhuis zit er niet meer in. Tenzij de Kamer de wet aanpast en de 45-minuten norm verlaagd. Dat dwingt het Admiraal de Ruyter ziekenhuis om een volwaardig ziekenhuis op Walcheren open te houden. Maar dat kost, waarschuwde Klink, heel veel geld. “Ik wacht uw wetswijziging met spanning af”, zei hij. “Maar er is een flinke financiële inspanning nodig en dat geld is elders goed te gebruiken.”

Met een demissionair kabinet ligt het niet voor de hand dat de Kamer dergelijke voorstellen nu doet. Maar wederom wordt in de wandelgangen al gezegd dat daar geen geld voor zal worden uitgetrokken.

In een tijd van mega-bezuinigingen is het een slechte boodschap voor Zeeland. Binnen een paar weken stuurt Klink de resultaten van onderzoeken naar onder andere de bereikbaarheid van het ziekenhuis Goes in de zomer (als er veel toeristen zijn) naar de Kamer. Alleen als daaruit blijkt dat het flink mis is, heeft Klink nog iets in handen. Maar anders niet.

En de Kamer? Voor VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks is de bereikbaarheid en kwaliteit leidend, niet het openhouden van twee ziekenhuizen. De positie van de PVV is onduidelijk. Die verschuilt zich nog achter de motie Van der Vlies, maar zegt vooralsnog niet extra geld uit te willen trekken.

Klink deed Zeeland nog wel een suggestie aan de hand. Dezelfde als PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen vandaag in de PZC deed: onder leiding van de provincie zouden alle betrokken een plan moeten maken. Ze moeten samen bepalen hoe de zorg in Zeeland het best kan worden georganiseerd.

Een gewaagde vraag. Want dan is het een vereiste dat iedereen over zijn eigen schaduw kan springen. Onderling gekissebis over bijvoorbeeld locaties is dan taboe. Commissaris van de Koningin Karla Peijs kondigde maanden geleden aan dat er een eind is gekomen aan de Zeeuwse ziekte: de constante verdeeldheid en onderlinge wedijver. Gezamenlijkheid leidt tot meer dan verdeeldheid, is de terechte gedachte. Dit is the proof of the pudding. Zeeland moet het heft in eigen hand nemen. Van Den Haag komt het naar alle waarschijnlijk niet.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Analyse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s