“Eindelijk heeft Zeeland een man in Den Haag”

Eindelijk. Zeeland – de enige provincie zonder lobbyist in Den Haag – krijgt dan toch een eigen man in de Hofstad. Henk de Vlaming is de naam. Hij komt uit Axel, is 45 jaar en werkt nu nog voor de gemeente Terneuzen. “Eindelijk hebben we dan een man in Den Haag”, reageert De Vlaming enthousiast op zijn benoeming vandaag door het college van Gedeputeerde Staten van Zeeland.

De naam Henk de Vlaming kwam dit jaar eerder voorbij. En wel op de kandidatenlijst van de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. Hij stond op een onverkiesbare 54e plek. Een poging van de regionale afdeling om hem hoger op de lijst te krijgen liep op niets uit.

Maar nu komt De Vlaming dan toch naar Den Haag. En wellicht kan hij als lobbyist meer concrete resultaten voor Zeeland bereiken dan als Kamerlid. Hij staat te popelen om te beginnen, laat hij desgevraagd weten. Wanneer dat preceis zal zijn, is nog niet bekend. Daarover wordt nog gesproken met zijn werkgever, de gemeente Terneuzen. “Ik hoop dat in de loop van de volgende week te weten, want ik wel zo snel als mogelijk aan de slag. Er is een klus te doen.”

De Vlaming heeft 20 jaar ervaring bij verschillende gemeenten, waaronder Rijnsburg, Rotterdam, Middelburg en Terneuzen. Ook heeft hij vier jaar gewerkt voor de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De Vlaming: „Ik ken daardoor de Haagse mores. Zeker omdat ik op allerlei terreinen actief ben geweest, zoals Algemene Zaken, Financiën, Ruimtelijke Ordening en Welzijn.”

Over hoe hij zijn werk precies gaat invullen, vindt nog nadere afstemming plaats. De Vlaming zal op de vergaderdagen van de Tweede Kamer (disndag, woesndag en donderdag) verblijven in Den Haag. Op maandag en vrijdag werkt hij in principe vanuit Zeeland. “Maar dat hangt natuurlijk ook af van bijvoorbeeld de agenda. Het kan zijn dat ik soms vijf dagen in Den Haag zit. In een recesperiode kan het net zo goed zijn dat ik de vijf werkdagen vanuit Zeeland werk.”

Zeeland is de enige provincie zonder lobbyist in Den Haag. Dat is merkbaar. Gaat het in de Tweede Kamer over onderwerpen die voor de provincie van belang zijn, dan reppen Kamerleden vaak wel over Friesland of Limburg, maar zelden over Zeeland. De nieuwe lobbyist moet het Zeeuwse gezicht in Den Haag worden.
Het aanstellen van een lobbyist past in het plan van de dertien Zeeuwse gemeenten en de provincie om gezamenlijk naar buiten te treden. Door met één mond te spreken is de slagkracht veel groter dan met veertien verschillende partijen, is de gedachte.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s