De stem van het CDA-congres (update)

Bijna is het zover. VVD, CDA en PVV hebben een concept-regeer en -gedoogakkoord. Als de besprekingen vandaag worden afgerond, leggen Rutte, Wilders en Verhagen de teksten woensdagmiddag voor aan hun fracties. Vrijdag vergaderen de provinciale afdelingen van het CDA en zaterdag spreken de CDA-leden zich er op een congres over uit. Maar heeft dat congres wel wat te vertellen?


Zoals het er nu voor staat zullen de Zeeuwse leden donderdag- of vrijdagavond in beslotenheid vergaderen over het concept-regeer en -gedoogakkoord. Tweede Kamerlid Ad Koppejan uit Zoutelande zal daarbij aanwezig zijn. Gezien zijn bezwaren tegen samenwerking met de PVV zal ook een ander Kamerlid aanwezig zijn. Wie, is nog niet bekend. Of de bijeenkomst donderdag- of vrijdagavond wordt gehouden hangt dan ook af van de agenda’s vaan de Kamerleden. Ook al wordt er op de provinciale bijeenkomst niet over de akkoorden gestemd, zal er de toon wel worden gezet.

De dag erna – op de 48e verjaardag van Ad Koppejan – kunnen alle leden zich uitspreken tijdens een landelijk congres in de Rijnhal in Arnhem. Daar zullen enkele duizenden CDA-leden uit heel het land zich uitspreken over de akkoorden. De verwachting is dat tientallen Zeeuwen aanwezig zullen zijn.

Het is een misverstand om te denken dat het CDA-congres de Tweede Kamerfractie kan dwingen om niet met de PVV samen te werken. Kamerleden zitten – zoals dat wordt genoemd – ‘zonder last’ in het parlement en hebben een mandaat van de kiezer gekregen. Dat is overigens vastgelegd in de Grondwet. Dat betekent dat een partij(congres) Kamerleden nooit kan dwingen om een bepaald standpunt in te nemen. Politiek gezien is het natuurlijk wel lastig als de achterban een totaal andere mening zou hebben dan de Tweede Kamerfractie.

Ad Koppejan en Kathleen Ferrier – die beide bezwaren hebben tegen samenwerking met de PVV – hebben eerder al gezegd de mening van het congres te laten meewegen in hun uiteindelijke oordeel. Of ze voor- of tegen samenwerking met de PVV zijn, hangt af van de inhoud van de akkoorden.

Stel dat het CDA-congres zich uitspreekt tegen samenwerking met de PVV, dan nog kan de Tweede Kamerfractie anders besluiten. Hoewel dat nog niet vaststaat, zal de fractie zich dan komende maandag of dinsdag daarover een besluit nemen.

Programma van het congres

De CDA-leden stemmen zaterdag over een resolutie van het partijbestuur waarin een advies staat aan de CDA-Tweede Kamerfractie over het regeer- en gedoogakkoord. In de middag staat de behandeling van de ingediende resoluties centraal. Ieder lid is op het congres welkom. Alle aanwezige CDA-leden met stemrecht – dat krijgt een CDA-lid 8 weken na aanvang van het lidmaatschap – mogen voor of tegen de resoluties stemmen. Volgens de statuten hebben alleen aanwezige leden stemrecht, er kan dus niet per volmacht worden gestemd.

Elk aanwezig lid heeft de mogelijkheid te spreken tijdens dit congres. Leden kunnen – net als bij reguliere congressen – spreken vanuit de zaal; daar staan diverse microfoons opgesteld.

Voorlopig programma
09.30 uur Zaal open
10.00-12.00 uur Ochtenddeel
Opening Henk Bleker
Gelegenheid tot discussie, vragen en beschouwingen met Ank Bijleveld en
Jan Kees de Jager
12.00-12.50 uur Lunch, gelegenheid te spreken met kamerleden
13.00-17.00 uur Middagdeel
Toelichting Henk Bleker
Toelichting Maxime Verhagen
Discussie resoluties
Stemming resoluties
17.00-18.00 uur Naborrel
Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s