Wisselend succes voor Zeeland

Nu de Tweede Kamer tot 6 september met reces is, is het een mooie gelegenheid om eens terug te kijken op het afgelopen parlementaire jaar. Op de valreep sprak de gehele Tweede Kamer zich donderdag nog uit tegen het afgeven van een vergunning voor een tweede dottercentrum in Zeeland. Wat kwam er allemaal voorbij en wat heeft het opgeleverd?

In de laatste week voor het reces sprak de Kamer nog over een aantal Zeeuwse zaken en onderwerpen die voor de provincie van belang zijn: de splitsing van energiebedrijven, het uit elkaar trekken van energiebedrijf Delta en waterbedrijf Evides en de dottercentra. Onderwerpen die vaak terugkomen in de Kamer. Er kwam het afgelopen jaar nogal wat  voorbij: ontpoldering Hedwigepolder, Beneluxtrein, fusie ziekenhuizen, verdubbeling N61, standplaatsen ambulances, koopzondagen, verdwijnen van Rijksdiensten (rechtbank, belastingkantoor), marineschip JSS, aalvissers en krimp.

Voor Zeeland liep het afgelopen jaar af met wisselend succes. Het grootste nieuws was dat het kabinet toch besloot de Hedwigepolder onder water te zetten. Hoewel de Kamer een volwaardig ziekenhuis op Walcheren wil behouden, en de regering heeft opgeroepen daar op toe te zien, is het de directie van de ziekenhuizen die het wat dat betreft voor het zeggen heeft. Wordt vervolgd. De Kamer is bezorgd over de toegankelijkheid van de zorg in Zeeland. Om die reden dwong hij minister Ab Klink een extra ambulance op de Kop van Walcheren te stationeren.  Minister Camiel Eurlings werd gemaand een oplossing te zoeken voor de te schrappen Beneluxtrein. Zeeuwen zouden straks niet meer met de trein via Roosendaal naar België kunnen rijden. Ze zouden dan in Breda of Rotterdam moeten overstappen. Eurlings zoekt ijverig naar een oplossing, maar is afhankelijk van de Belgen. Ook dit wordt vervolgd. De rechtbank blijft in Middelburg, het belastingkantoor vertrekt vooralsnog niet uit Terneuzen, scheepswerf de Schelde mag de JSS gaan bouwen en de N61 wordt verdubbeld (behalve bij natuurgebied de Braakman). Voor de gevolgen van de bevolksingsdaling krijgt Zeeland extra geld uit Den Haag en de palingvisssers verloren het felle protest en mogen in september, oktober en november niet vissen.

Aan het eind van het afgelopen parlementaire jaar spraak ook de Eerste Kamer nog over de ontpoldering. Een uitgesteld debat naar aanleiding van het besluit van het kabinet om de Hedwige onder water te zetten. De Eerste Kamer vraagt aan een nieuw kabinet om te blijven zoeken naar alternatieven voor ontpoldering.

Een lijst dus met wisselende succesen en open einden, waarbij het soms pijnlijk duidelijk wordt dat Zeeland een lobbyist mist. Iemand die Kamerleden even bijpraat hoe het echt zit en van de laatste en actuele informatie voorziet. Maar daar werkt de provincie hard aan. In september zou de lobbyist aan de slag moeten gaan. Wellicht dat het nieuwe parlementaire jaar succesvoller verloopt.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen, Analyse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s