Zeeuwse projecten niet in het vizier

Tweede Kamer

Zeeland heeft veel op haar wensenlijstje, zoals een tweede afslag van de A58 bij Goes. Gedeputeerde Kees van Beveren heeft er onlangs nog voor gepleit bij minister Camiel Eurlings. Of de altijd goedlachse Eurlings geluisterd heeft en acht miljoen euro op tafel legt, hoort Van Beveren medio november. Het had niet misstaan als Zeeland deze week had geprobeerd om de Tweede Kamer voor haar karretje te spannen. Dat lobbyen helpt, bewezen Friesland, Groningen en Drenthe deze week nog maar eens.

Alleen de bestuurlijke weg bewandelen is vaak niet genoeg in Den Haag. De afgelopen tijd trokken gedeputeerden en wethouders van de drie noordelijke provincies hard aan de bel in politiek Den Haag. Ondanks eerdere toezeggingen leek verkeersminister Eurlings niet over de brug te willen komen met 34 miljoen euro voor achterstallig onderhoud aan vaarwegen. Dus schakelden de bestuurders hun lobbyist in Den Haag in. Die heeft uitvoerig de fracties geïnformeerd over de eerder gedane toezeggingen en de noodzaak om in de vaarwegen te investeren. Met succes. Afgelopen dinsdagavond overlegde de Tweede Kamer over het zogenoemde MIRT, het meerjarenprogramma infrastructuur, ruimte en transport. Een motie van het CDA om de 34 miljoen direct aan het noorden over te maken, werd gesteund door een grote meerderheid; binnen de buit.

In de onderliggende stukken stonden verschillende Zeeuwse projecten, waaronder de gewenste afslag van de A58 bij Goes. De Kamerleden hadden lange spreektijden en besteedden zelfs per landsdeel (noorden, oosten, zuiden) aandacht aan projecten. Veel provincies kwamen voorbij. Het enige Zeeuwse dat passeerde was de aanpak van algen in het Volkerak-Zoommeer; een onderwerp dat al volop op de agenda staat. Geen enkel ander Zeeuws project werd besproken; ook niet de afslag bij Goes.

Hoe dat kan? Kamerleden worden er niet op gewezen. Maar er zijn toch geen problemen? Misschien niet. Maar de afslag kan zo mooi gekoppeld worden aan een onderwerp dat veel Kamerleden aan het hart ligt: de bereikbaarheid van de Zeeuwse ziekenhuizen. Leg Kamerleden maar eens uit hoe lang zwangere vrouwen er met eigen vervoer over doen om dwars door Goes bij het ziekenhuis te komen. Maar als Kamerleden er niet nadrukkelijk en bij herhaling op worden gewezen, klinken de geluiden van regio’s die wel aan de bel trekken harder door.

En zo mist Zeeland een kans. Dat oordeel is pas medio november te geven. Hopelijk niet. Maar vergeet niet dat de nieuwe regering 30 miljard euro moet bezuinigen. Algemeen wordt in Den Haag aangenomen dat het MIRT er niet aan ontkomt. Dus zal er geschrapt gaan worden in wensenlijstjes. En dan kun je maar beter zorgen dat je stem wordt gehoord. Zeeland kan daarom maar beter haast maken met de aanstelling van een lobbyist.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Analyse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s