Emotioneel afscheid Kamerleden

Voor Luuk Blom, Fons Luijben en Trix de Roos zit het er op. Ze zijn geen lid meer van de Tweede Kamer. In een soms emotionele afscheidsbijeenkomst kwam de Kamer woensdag nog één keer in oude samenstelling bijeen en zwaaide de vertrekkende leden uit.  “Sommige vanwege een akkefietje in hun partij, sommige vanwege eigen keuze en sommige omdat de kiezer heeft gesproken”, zei Bas van der Vlies namens alle 62 vertrekkende Kamerleden. Zes kregen een lintje.

De hele woensdag hangt er een rare sfeer in de Kamer. Wandelend door het gebouw valt op dat sommige hun dozen nog aan het inpakken zijn, terwijl nieuwelingen in een kamertje ernaast al koffie zitten te drinken. In de wandelgangen schudden Kamerleden elkaar de hand en kloppen elkaar nog even op de schouders. Grenzen tussen partijen vallen helemaal weg.

‘Fijn met elkaar te hebben samengewerkt’, ‘jammer dat je vertrekt’, ‘ik ga je missen’, ‘weet je al wat je nu gaat doen?’ Het zijn maar wat flarden van gesprekken uit de wandelgangen. Ad Koppejan (CDA) valt bijvoorbeeld Lia Roefs (PvdA) in de armen. Roefs keert niet meer terug, maar trok in veel dossiers samen met Koppejan op. “Politiek is een harde werkelijkheid”, stelt Van der Vlies later in zijn speech vast. De nieuwe nestor van de Tweede Kamer is Maxime Verhagen.

Voorzitter Gerdi Verbeet heeft voor alle 62 vertrekkende Kamerleden een goed woordje. Want zo gaat dat. Of iemand onzichtbaar is geweest of daadwerkelijk een bijdrage heeft geleverd zeg je natuurlijk niet als voorzitter. Al kun je aan het applaus van de Kamer wel afleiden dat sommigen veel meer geliefd en gerespecteerd zijn dan anderen. De kopstukken Jan Marijnissen (SP), Agnes Kant (SP) en Bas van der Vlies (SGP) krijgen staande ovaties.

Zes Kamerleden ontvangen een Koninklijke onderscheiding (Ridder in de orde van Oranje Nassau): Rendert Algra (CDA), Jan de Vries (CDA), Bas van der Vlies (SGP), Annie Schreijer-Pierik (CDA), Marleen de Pater-Van der Meer (CDA) en Harm Evert Waalkens (PvdA).

Ook voor de Zeeuwen Luuk Blom (PvdA), Trix de Roos (SP) en Fons Luijben (SP) is er een afscheidswoord. Blom schittert overigens door afwezigheid. Hij heeft zich afgemeld. Toch wordt aan hem niet voorbij gegaan. “Ik zal mijn woorden naar hem opsturen”, zegt Kamervoorzitter Verbeet. Ze vertelt dat de maiden speech van Blom ‘kort en krachtig was’, en dat die eigenschappen hem typeren. “U bent een exponent van de politiek die dichtbij burgers staat.”

Voor het afscheidswoord aan Trix de Roos refereert Verbeet aan het interview in de Provinciale Zeeuwse Courant. “U zegt daar dat u geen politicus pur sang bent. U bent weer blij als u in Vlissingen bent, want u manifesteert zich liever in de lokale politiek.” Verbeet verwijst naar De Roos’ activiteiten voor dak- en thuislozen. “U bent een vrouw om trots op te zijn.”

Fons Luijben kwam een maand voor zijn pensioen in de Kamer, weet Verbeet. Ze staat even kort stil bij een paar moties en vragen die hij heeft ingediend en besluit:  ‘rechtvaardigheidsgevoel is één van uw drijfveren’.

Elk toespraakje sluit Verbeet steevast af met: “Het gaat u goed.” Vandaag worden de 62 nieuwe Tweede Kamerleden beëdigd, waaronder André Bosman.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Kamerverkiezingen 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s