De informateur

Nu de stofwolken van de verkiezingen zijn opgetrokken, de koningin een informateur heeft aangewezen, begint het werk. Maar de kiezers hebben het informateur en VVD-senator Uri Rosenthal niet makkelijk gemaakt. Hij heeft de situatie waarin Nederland zich op het moment bevindt vergeleken met die van Nederland in 1935.

De informateur doet het verkennende werk bij de kabinetsformatie. Hij gaat na welke partijen met elkaar een nieuw kabinet kunnen en willen vormen en welke problemen er daarbij overwonnen moeten worden. De informateur krijgt alle adviezen mee die aan de koningin zijn uitgebracht. Hij voert vervolgens gesprekken met politici, deskundigen en met de fractievoorzitters van de partijen die wellicht samen een kabinet kunnen vormen. In een verslag adviseert hij de koningin welk nieuw kabinet een goede kans van slagen heeft.

Volgens Rosenthal is de situatie ook nu ernstig, zowel financieel-economisch als qua politiek landschap. Dat landschap is ”een verpulverd tafereel” geworden, aldus Rosenthal. Hij verwijst naar de formulering van de opdracht van koningin Beatrix. De laatste keer dat dergelijke woorden zijn gebruikt, was voorafgaand aan het kabinet-Colijn, in 1935.

Rosenthal zei ook dat hij een verkenning gaat uitvoeren, maar ”dat betekent niet dat het een vrijblijvende operatie is”. Het is Rosenthals opdracht om als eerste de mogelijkheden van een kabinet met in ieder geval de VVD en de PVV te onderzoeken. De koningin heeft volgens de informateur hem gevraagd te onderzoeken welk coalitiekabinet op korte termijn gevormd kan worden dat ”vruchtbaar kan samenwerken”.

Bij een vruchtbare samenwerking gaat Rosenthal uit van een ”parlementair meerderheidskabinet”. Ook vindt hij dat een nieuw kabinet niet alleen gedragen moet worden door een meerderheid van de Tweede Kamer, maar ook voldoende steun hebben in de Eerste Kamer.

Iets dat wordt bemoeilijkt, omdat de PVV nu niet in de Eerste Kamer is vertegenwoordigd. Dat kan pas op zijn vroegst na de verkiezingen voor Provinciale Staten, in maart 2011. Die kiezen namelijk een nieuwe Eerste Kamer. Afhankelijk van de uitkomst van de Statenverkiezingen is de PVV wel of niet vertegenwoordigd in de Senaat.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen, Kamerverkiezingen 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s