Een Zeeuw in de Kamer is nog geen Zeeuws Kamerlid

Een Tweede Kamerlid uit Zeeland is nog geen Zeeuws Kamerlid. Dat is in de afgelopen Kamerperiode wel duidelijk geworden. Van de vier Kamerleden uit Zeeland, profileerde zich er slechts één als Zeeuws Kamerlid. Het ziet er naar uit dat dat verandert met de nieuwe Tweede Kamer. Ook al worden donderdag geen vier, maar twee Kamerleden uit Zeeland benoemd. Minder Kamerleden betekent daarmee niet automatisch minder invloed.


Eerder stond ik al stil bij het begrip Zeeuws Kamerlid. Dat is iemand die in Zeeland woont en leeft en op de vergaderdagen van de Tweede Kamer in Den Haag bivakkeert. Tofik Dibi van GroenLinks is weliswaar geboren in Vlissingen, maar is na zijn zevende vertrokken. Dat is dus geen Zeeuws Kamerlid. En zo zijn er nog wel meer die een band hebben met Zeeland omdat ze ooit in de provincie hebben gewoond of gewerkt.

In de afgelopen Kamerperiode waren er vier Tweede Kamerleden die heen-en-weer reisden tussen Zeeland en Den Haag: Ad Koppejan (CDA, Zoutelande), Luuk Blom (PvdA, Sint-Annaland), Fons Luijben (SP, Walsoorden) en Trix de Roos (SP, Vlissingen).

Slechts één van hen was een Zeeuws Kamerlid: Ad Koppejan. Hij was de enige die continu aandacht schonk aan zaken die voor Zeeland van belang zijn. Hij stelde ze op alle mogelijke manieren aan de orde. Ook onderhield hij contact met provinciale en regionale bestuurders en was daarmee een verbindingsofficier.

Luuk Blom hield zich als woordvoerder Europese Zaken vooral bezig met Europa. Hij profileerde zich niet als Zeeuws Kamerlid, iets wat hij ook ruiterlijk erkende. Luijben en De Roos waren onzichtbaar. De Roos zit pas een jaar in de Kamer en moest zich inwerken. Maar dan nog moet er na pakweg 100 dagen meer zichtbaar zijn dan iemand die voornamelijk werkbezoeken aflegt. In een gesprek met mj voor de PZC erkende ze dan ook Den Haag helemaal niet leuk te vinden. Ze is liever onder de mensen, vertelde ze. Het zou voor kiezers beter zijn dat politici zich dat vooraf realiseren en zich niet verkiesbaar stellen.

Wat maakt de situatie in de nieuwe Kamer mogelijk anders? Koppejan is opnieuw gekozen en krijgt ‘gezelschap’ van André Bosman van de VVD. Koppejan kan mogelijk minder invloed krijgen, omdat het nog de vraag is of het CDA in een nieuw kabinet komt. De VVD is wel verzekerd van regeringsdeelname en dus zou Bosman als Zeeuw wat in de melk te brokkelen kunnen krijgen.

Koppejan en Bosman gaven eerder in de PZC al aan samen te willen werken op Zeeuwse thema’s. Ze willen ideologische verschillen overstijgen en waar het kan samen optrekken. Net als Friese Kamerleden doen. Zouden CDA en VVD gaan regeren, dan zou dat voor Zeeland voordelen kunnen opleveren. Die invloed wordt kleiner als het CDA niet in de regering komt. Voorwaarde is wel dat Koppejan en Bosman ook samenwerken zoals ze eerder hebben gezegd. Regeringsdeelname of niet, Zeeland heeft meer aan twee Zeeuwse Kamerleden dan aan vier Kamerleden die uit Zeeland komen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Analyse, Kamerverkiezingen 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s