Interviewen voor de camera is even wat anders

Is live interviewen voor een camera anders dan een vraaggesprek voor de krant? Ja, wel degelijk. Journalisten die voor radio of televisie werken weten dat natuurlijk al lang. Maar nu merk ik het zelf ook tijdens onze serie gesprekken met de lijsttrekkers op de redactie. Die gesprekken zendt de PZC live uit via de website. Het is dan nog lang geen professionele televisie, maar als interviewer ben je je wel bewust van iets wat er normaal niet is: een camera.

Maakt dat verschil? Wel degelijk. Niet dat je bij een gewoon vraaggesprek wel in je neus gaat zitten peuteren. Maar draaienop je bureaustoel bijvoorbeeld is not done. Er staan ineens lampen op je gericht en er hangt een microfoontje aan je colbert. Maar dat zijn slechts bijzaken. De camera doet veel met de inhoud van het gesprek, ook al staat dat ding er slechts te staan. Doordat het gesprek live wordt uitgezonden moet het meer gestructureerd zijn.

Interview ik een politicus voor de krant – ik denk even aan het recente gesprek met Jan Marijnissen – dan heb je voor het echte gesprek even een soort aanloopje. Je praat over de krant, de journalistiek, de politiek. Ik laat een dictafoon meelopen, zodat ik me volledig op het gesprek zelf kan concentreren. Bijkomend effect is dat je ook altijd bewijs hebt van hetgeen is gezegd. Tijdens zo’n interview is het helemaal niet erg om daar even op terug te komen, naar die aanleiding te verwijzen. Ook is het geen punt als je eens doorkeuvelt over een onderwerp, er eens even voor gaat zitten, de tijd neemt of wat zijpaden bewandelt. Het gekeuvel filter je er bij het schrijven uit. De interessante informatie verwerk je in het interview. Het keuvelen krijgt zo toch een belangrijke functie.

Met een camera er op gericht gaat dat anders. Dan moet het voor de kijkers duidelijk zijn. De vragen moeten kort en duidelijk geformuleerd worden. Zodra het antwoord is gegeven ga je door. Tijd om eens even achterover te zitten, te reflecteren, er nog wat dieper op door te gaan, heb je niet. Voor krantenverslaggevers is dat even wennen. Maar het went, merk ik. Na een aantal keer voel je je meer op je gemak, zit je er meer ontspannen bij en lukt het zowaar om te improviseren.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Kamerverkiezingen 2010, Lijsttrekkersdebatten PZC

2 Reacties op “Interviewen voor de camera is even wat anders

 1. John Kieboom

  Jeffrey,
  Via, via op je blog terecht gekomen.
  Ga het allemaal bekijken.
  Volg de politiek ook zo goed mogelijk.
  Succes ermee,
  John

 2. Leuk, dat je schrijft over je camera ervaringen. Uiteraard is het wat anders. Jullie schrijven lekker, maar bij die beeldregistraties maken jullie je schuldig aan beginnersfouten, hetgeen een zeker Sjef van Oekelgehalte teweeg brengt. De toepassing van bewegend beeld is nieuw voor de krant, het kan evenwel geen kwaad een tv-journalist nog eens te vragen wat tips te geven, waardoor de uitstraling professioneler wordt. Ik zou desgewenst een suggestie kunnen doen. De kijker is erg verwend en onbeholpen tv bewijst – bewust of onbewust – de geloofwaardigheid van de informatievoorziening geen dienst. Ik neem althans aan, dat het streven naar professionaliteit en kwaliteit voorop blijft staan, ook bij de uitbreiding van de te bedienen media.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s