Lijsttrekkers komen naar PZC-redactie in Middelburg; stel uw vraag

Voor het eerst daagt de PZC lijsttrekkers van de belangrijkste landelijke partijen uit om hun kijk te geven op Zeeuwse zaken. Zeven van de elf belangrijkste lijsttrekkers hebben al toegezegd te komen: André Rouvoet (ChristenUnie), Alexander Pechtold (D66), Femke Halsema (GroenLinks), Kees van der Staaij (SGP), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), Rita Verdonk (Trots op Nederland) en Emile Roemer (SP).

CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende wil meewerken en kijkt of een bezoek aan de PZC is in te passen. VVD-voorman Mark Rutte, Geert Wilders (Partij voor de Vrijheid) en Job Cohen (PvdA) gaan Zeeland voorbij. 

Door de val van het kabinet komen de verkiezingen bijna een jaar eerder dan verwacht. Voorbereidingstijd is er nauwelijks en dat zal de campagne kort, maar hevig maken. Namens de PZC heb ik alle lijsttrekkers in de afgelopen weken uitgenodigd om tijdens hun tournee door Zeeland op bezoek te komen bij de Provinciale Zeeuwse Courant in Middelburg. Alle partijen hebben in beginsel gezegd mee te willen werken, mits de verkiezingskaravaan ook echt naar Zeeland gaat. Omdat de voorbereidingstijd zo kort is, staan nog lang niet alle schema’s vast. Nog steeds wordt geschoven. Aanvankelijk zou Geert Wilders bijvoorbeeld naar Middelburg komen. Maar de bijeenkomst is op het laatst afgelast.

Het blijft dus nog even spannend welke lijsttrekkers Zeeland zullen aandoen. Zeven van de elf zijn er in elk geval. Ze zullen op de redactie van de PZC in een kleine setting worden geïnterviewd door twee verslaggevers, waaronder ikzelf. Maar ook lezers van de PZC kunnen vragen stellen. Wie een interessante, leuke, originele vraag heeft, mag de lijsttrekker zelf de vraag stellen op de redactie. Verslag wordt uiteraard niet alleen op de krant, maar ook op internet gedaan. Via de krant en dit weblog hou ik u de komende tijd regelmatig op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de komende PZC-lijsttrekkersdebatten.

Wilt u een vraag stellen?

Dat kan. De vragen moeten het liefst gaan over Zeeuwse zaken of onderwerpen die voor Zeeland van belang zijn. Wordt uw vraag geselecteerd, dan ontvangt u persoonlijk bericht. Over de selectie kan niet worden gecorrespondeerd. Alleen lezers uit het verspreidingsgebied van de krant komen in aanmerking voor het stellen van vragen. Overigens worden ook aan de lijsttrekkers die Zeeland niet aandoen vragen voorgelegd. Insturen kan via een formulier op de verkiezingssite of per post (PZC, postbus 91, 4330 AB Middelburg).

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Kamerverkiezingen 2010, Lijsttrekkersdebatten PZC

3 Reacties op “Lijsttrekkers komen naar PZC-redactie in Middelburg; stel uw vraag

 1. Willem Oranje is waarnemend voorzitter TROTS kiesdistrict Zeeland

  Geachte lijsttrekkers.
  Zeeland en in het bijzonder het “ingericht natuurreservaat Zeeuws Vlaanderen” vergrijst in rap tempo. Jongeren vertrekken vanwege het gebrek aan werk. Of vanuit het gegeven dat de vervoerskosten over en of onder het water (Westerscheldetunnel) te duur zijn. Waardoor een gemiddelde inkomstenval ontstaat van rond de 200>300 euro netto per maand. Deze starters op de woning en arbeidsmarkt verliezen daardoor; in vergelijk tot andere jongeren of mensen met een laag inkomen elders in Nederland. Omgerekend op hun vrij besteedbaar inkomen soms 30%>. Deze rechtsongelijkheid in de ontwikkeling van inkomenspositie; doet zich alleen voor in Zeeland. En mede hierdoor zal het investeringsklimaat structureel afnemen. Immers bedrijven gevestigd in Zeeuws Vlaanderen ontvluchten ook deze regio vanwege de extra druk op transport of vervoerskosten.
  Het zou de lijsttrekkers sieren de Zeeuwen en de Zeeuwse bedrijven volledig vrij te stellen van de kosten vervoer over of onder de Westerschelde. Doet men dat niet! Dan zal Zeeland en in het bijzonder Zeeuws Vlaanderen steeds verder wegzakken In de reeds en voortgaande recessie. Dit wat betreft economische ontwikkeling en vergrijzing problematieke. Met als uiteindelijk resultaat een groot tekort van jong personeel in de belangrijke economische ader te benoemen als toerisme.
  Kortom de ontwikkelingen die volgen op de te dure overtocht over of op de Westerschelde zal uiteindelijk een verdere en een diepe recessie veroorzaken in Zeeland en Zeeuws Vlaanderen in het bijzonder. En gebied daar waar economische en duurzame investeringen in de weg worden gestaan. Vanuit en door het idee dat Zeeuws Vlaanderen en haar autochtone bewoners. Er belang bij zouden hebben bij nog meer prikkeldraad natuurreservaten. Dan bij de ontwikkeling van noodzakelijke werkgelegenheid. En het tegenovergestelde beleid zou juist nu ingezet moeten worden.
  Met vriendelijke groeten
  Willem Oranje (Waarnemend voorzitter Trots Kiesdistrict Zeeland)

 2. Willem Oranje is waarnemend voorzitter TROTS kiesdistrict Zeeland

  Geachte lijsttrekkers.
  Zeeland heeft weinig economische ontplooiingsmogelijkheden. En daardoor is de noodzaak erg groot.Om werk en werkgelegenheid en de kansen daarvoor direct te omarmen. De vraag is reeds nu actueel! Bent u bereid om de kerncentrale in Borsele uit te breiden en eventueel als nieuwbouwlocatie nieuwe kerncentrale aan te wijzen. Dit ook om de hoogwaardige arbeidsinzet voor Zeeland te bewaren.

 3. Willem Oranje is waarnemend voorzitter TROTS kiesdistrict Zeeland

  Geachte Lijsttrekkers.
  Ik zou willen uitnodigen in een visie een droom. De droom die de staten Holland en Zeeland direct verbind. Ik wil u vragen mee te dromen in een spoorverbinding Breskens over de eilanden langs de maasvlakte richting nieuw knooppunt Hoek van Holland. Ik droom weg, dat wanneer er een dergelijke verbinding tot stand kom ik vanuit Breskens in pakweg 45 minuten in Rotterdam of Den Haag centraal station staat. Ik droom verder en ziet een aanwas van 50.000 > 100.000 dagtoeristen extra per maand zeeland en Zeeuws Vlaanderen bezoeken. En daarmee een extra economische impuls afgeven. Ik wordt bezweet wakker; omdat dan in de schaarse ruimte discussie Randstad opeens kan oplossen. Nu opeens forensen verkeer kan gaan ontstaan. Werkmensen die Holland als woonomgeving verlaten en zich in de nieuwbouw (duurdere) koopwoningen gaan vestigen. Mensen die rust en zekerheid zoeken voor hun gezin en kinderen. En door te verhuizen met hun kinderen de voorzieningen en onderwijs instellingen instant houden. Ja, ik droom van dure koopwoningen geen extra huur. Ik wil Zeeland ook bewaren voor stadse problematieke. Ik regulier in de volkshuisvestingsopdracht; ik sluit problemen voorshands uit Wat vanuit mijn stadsvernieuwingervaring ook van mij verwacht mag worden. Zo droom ik verder, en droom dat op wonen werken volgt. Kortom de hoog opgeleidde nieuwe bewoners zijn dan ook voorhanden in Zeeland. En schone en innovatieve bedrijven verhuizen volgens de urbanisatie theorieën mee. Maar droom ik echt. Of is het slecht een politieke keuze! Welke droom en werkelijkheid van elkaar los weekt.. Ik ben nu wakker; ontwaakt uit mijn droom. En hoop dat wij gezamenlijk het politieke besef uitdragen dat Zeeland extra aandacht vraagt Voor de stapeling van problematieke wat betreft plattelands gemeente ontvolking en vergrijzing enz. Mijn droom is dan ook een uitnodiging aan u allen; reken eens uit wat een dergelijke spoorlijnverbinding economisch en sociaal oplevert. Ik spreek niet eens over de mogelijkheden welke er zijn om de vanuit de maasvlakte goederen per trein direct naar het Belgisch voorland te vervoeren. Wanneer de lijnverbinding doorgetrokken zou worden en mede gefinancierd zou worden door Europa.
  En stel voor dat we een nieuwe stad kunnen bouwen voor 300.000> mensen en het zelfde aantal op de Zeeuwse eilanden inbrengen. Ja, dan zouden we een echte stad in Zeeuws Vlaanderen. We kunnen worden door op termijn Terneuzen en Sluis samen te voegen of een openbaar lichaam Zeeuws Vlaanderen neerzetten. En ook dan zouden we nog steeds de culturele waarde overeind houden! Immers de dorpen worden dan echt gekoesterd en bewaard en de voorzieningen instant gehouden. Want de “dorpen” dat is tenslotte ook juist wat Zeeland toeristisch aantrekkelijk maakt. Maar wakker als ik ben; nu verzoek ik u de trein te nemen richting Zeeuws Vlaanderen. Ik zal u persoonlijk op het eerste NS. Station de hand schudden. U begrijpt dat is een grapje. Immers het is onze Grote Nationale schande dat in Zeeuws Vlaanderen geen personenvervoer trein verbinding is. Echt niet! Nog richting Nederland nog richting België. Uiteraard ben ik altijd bereid mee te werken in het opzetten van brede maatschappelijke discussie. Ik wacht daarvoor een uitnodiging af.
  Willem Oranje “ laten we het zwakke koord aantrekken rond de pijlen welke de Staten verbinden”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s