Ruzie in de Partij voor de Dieren

Marianne Thieme

Na beoogd lijsttrekker Marianne Thieme volgt op plek 2 van de kandidatenlijst voor de Partij voor de Dieren het Groningse Statenlid Anja  Hazekamp(1968). Hoogst opmerkelijk is dat de huidige nummer twee, Esther Ouwehand, niet op de lijst staat. Ze had zich wel kandidaat gesteld. Over de reden hult de partij zich in stilzwijgen. Ouwehand staat bekend als een goed Kamerlid. Kamerleden uit andere partijen reageren dan ook zeer verrast.

Ook op de lijst van de Partij voor de Dieren geen Zeeuwen.

Esther Ouwehand

Uit reacties blijkt dat de samenwerking tussen Thieme en Ouwehand de laatste tijd niet optimaal was. Niemand in Den Haag wist dat het zo erg was. Maar dan nog blijft het hoogst opmerkelijk om een Kamerlid niet op de lijst te zetten. Een andere oplossing was geweest om intern aan te geven dat verdere samenwerking niet mogelijk is en Ouwehand de mogelijkheid te bieden de eer aan zichzelf te houden. Bruter is om haar op een onverkiesbare plek te zetten. Maar de wijze waarop Ouwehand nu wordt uitgerangeerd laat zien dat politiek snoeihard en allerminst netjes kan zijn.

De partij heeft twee Kamerzetels. In de peilingen houdt de partij dat aantal vast. De kandidatenlijst zal op 25 april worden vastgesteld door het congres van de Partij voor de Dieren. Volgens Ouwehand bestaat de mogelijkheid dat het congres haar alsnog op de lijst plaatst, maar ze gaat niet actief campagne voeren. „Ik wacht het congres af.” Binnen de partij wordt al wel actie gevoerd om Ouwehand alsnog op de lijst te krijgen.

De nu beoogt nummer twee,  Anja Hazekamp, is bioloog en geboren en getogen in Oost-Groningen. Ze was in de jaren ’80 en ’90 vrijwilliger bij de afdeling Groningen van de Dierenbescherming en hield zich voornamelijk bezig met biotechnologie, dierproeven en fauna. Tijdens en na haar studie biologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen verrichtte ze onder meer onderzoek naar de gevolgen van menselijk handelen (zoals verdroging en vervuiling) op natuurgebieden en hoe deze natuurgebieden hersteld kunnen worden en heeft ze een aantal jaren onderzoek gedaan naar het welzijn van genetisch gemodificeerde dieren bij de afdeling Dierproefvraagstukken van de Universiteit Utrecht.

Sinds 2000 was ze achtereenvolgens als beleidsmedewerker werkzaam bij de Dierenbescherming, Zeehondencrèche Pieterburen en Stichting AAP. Sinds drie jaar is ze lid van Provinciale Staten van Groningen voor de Partij voor de Dieren. Ze heeft zich daar vooral gericht op milieuvervuiling, handhaving, het plaatsen van kanttekeningen bij de muskusrattenbestrijding en intensieve veehouderij.

Op de derde plaats staat Frank Wassenberg (1966), bioloog.  Wassenberg is sinds 2007 lid van de Provinciale Staten van Limburg voor de Partij voor de Dieren. In 2009 was hij kandidaat voor het Europees Parlement namens de Partij voor de Dieren.

4. Bram van Liere (1980) filosoof, bioloog en beleidsmedewerker bij de Noord-Hollandse Statenfractie.

5. Luuk Folkerts (1963) is natuurkundige en werkt bij een internationaal adviesbureau gespecialiseerd in duurzame energie en klimaatbeleid.

6. Estefania Zuidmeer (1981) is afgestudeerd in Archaeology and History of Native American Peoples aan de Universiteit Leiden, werkt als wetenschappelijk onderzoeker en is daarnaast sinds 2006 bestuurslid bij het Comité Anti Stierenvechten

7. Jasmijn de Boo (1975) is dierenwelzijn- en educatiedeskundige en oprichtster van ‘Animals Count’, de Britse zusterpartij van de Partij voor de Dieren.

8. Luuk van der Veer (1962) is naast Gelders Statenlid voor de Partij voor de Dieren ook natuurkundig ingenieur en is als technisch projectleider werkzaam bij een IT-bedrijf.

9. Johnas van Lammeren (1973) is namens de Partij voor de Dieren lid van de gemeenteraad Amsterdam. Daarnaast is hij werkzaam als marketing manager bij een grote uitgever en geeft hij lezingen en workshops op het gebied van online marketing.

10. Marieke de Groot (1982) is werkzaam als Ambtelijk Secretaris/Fractiecoördinator bij de Tweede Kamerfractie Partij voor de Dieren en gemeenteraadslid voor de partij in Den Haag.

11. Willem van der Steeg (1970) vertegenwoordigt de Partij voor de Dieren in het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en is werkzaam bij de Utrechtse Provinciale Statenfractie van de partij waar hij zich richt op waterzaken.

12. Barbara van Genne (1985), bioloog en voorzitter van jongerenorganisatie PINK!

13. Harry Voss (1951) actiecoördinator en vertegenwoordigt de partij in de gemeenteraad van Apeldoorn.

14. Ton Oomen (1960) is beleidsmedewerker in de gezondheidszorg en werkgroepvoorzitter van de Partij voor de Dierenwerkgroep Noord-Brabant.

15. Annemarie van Gelder (1955) is naast schrijfster en docente Nederlands, medeoprichter en voorzitter van de werkgroep Friesland van de Partij voor de Dieren.

16. Jan-Peter Cruiming (1965) was directeur-oprichter van NationaleVacaturebank.nl.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Kamerverkiezingen 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s