Brief aan VVD-leden: stem regionaal

Binnen de regionale VVD-afdelingen is onenigheid over het kleine aantal kandidaat-Kamerleden van buiten de Randstad. De afdelingen in Zeeland, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland hebben de handen ineen geslagen en roepen de leden per brief op te stemmen op regionale kandidaten.

Het hoofdbestuur van VVD kwam vorige week met een conceptlijst, maar die moet nog worden goedgekeurd door de leden. De Zeeuwen André Bosman en Henk de Vlaming staan op een onverkiesbare 30ste en 54ste plaats. En Petra de Boevere – bekend onder de internetnaam het Slijterijmeisje – staat op de groslijst. Een zware teleurstelling voor de afdeling Zeeland.

Soortgelijke ervaringen hebben zes andere VVD-afdelingen en dus was het al snel bal. De zeven zien met lede ogen aan dat de kandidatenlijst grossiert in namen uit de Randstad. ‘Een gemiste kans’ noemen de zeven regionale afdelingen dat. Voorzitter Willem Ginjaar van de afdeling Zeeland vindt dat het de belangen van de perifere provincies schaadt. 

Op de vijf kandidatenlijsten die nu bekend zijn (CDA, ChristenUnie, SP, VVD, D66), prijkt slechts één Zeeuw op een verkiesbare plek: Ad Koppejan (CDA). Ook hij maakt zich zorgen over het feit dat er nog niet veel Zeeuwen op een verkiesbare plek staan. Mogelijk dat het nog verandert als de PvdA, GroenLinks en de PVV hun lijsten bekend maken.

De brief die de Zeeuwse VVD-leden gisteravond hebben gekregen:

6 Apr 2010

VVD Zeeland

Geachte leden,

Dinsdag 30 maart 2010 heeft het hoofdbestuur de concept kandidatenlijst gepresenteerd. De nadruk bij de conceptlijst ligt op kwaliteit en ervaring. Het laatste blijkt uit het feit dat bij de eerste 22 kandidaten, 18 zittende kamerleden staan. Regionale spreiding heeft heeft een (te) beperkte rol gespeeld waardoor provincies als Drenthe, Flevoland, Friesland en Zeeland pas vertegenwoordigd zijn op de plaatsen 25 tot en met 30.

De kamercentralebesturen van Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland en Zeeland vinden dat een gemiste kans. Daarom roepen wij u op om tijdens de ledenraadpleging te helpen regionale kandidaten hoger
op de lijst te krijgen. Dit kunt u doen door via de ledenraadpleging de volgende lijst te kiezen; 

Nummer  Naam  Provincie  Nr. op conceptlijst

2 Betty de Boer , Groningen ,10
3 Anouchka van Miltenburg , Gelderland , 12
4 Han ten Broeke , Overijssel, 13
5 Janneke Snijder-Hazelhoff, Groningen, 17

6 Malik Azmani, Overijssel, 18 
7 Erik Ziengs, Drenthe , 25
8 Helma Lodders , Flevoland, 28
9 Anne-Wil Lucas-Smeerdijk, Friesland, 29
10 André Bosman, Zeeland, 30
11 Henk de Vlaming, Zeeland, 54 

Deze lijst is tot stand gekomen in goed overleg tussen de 7 KC-besturen.  U dient alleen deze namen op de in de eerste kolom genoemde plaatsen in te vullen, eventueel aangevuld met enkele andere kandidaten aan wie u uw persoonlijke stem wilt geven. Om het stemeffect goed te laten werken moet u de rest van de conceptlijst NIET overnemen. Door in zeven kamercentrales op
deze manier te stemmen is de kans groot dat alle regionale kandidaten een aantal plaatsen omhoog gaan op de lijst.

Het systeem van de LedenRaadPleging werkt als volgt:

*        Stel dat een kandidaat door 100 mensen op 2 wordt gezet en door 200 mensen op 3. Dan heeft diegene 300 stemmen voor plek 3. Het systeem kijkt of er voldoende stemmen zijn voor plaats 2. Is dit niet het geval kijkt het systeem naar plaats 3. Dus met medeneming van die 100 stemmen op plek 2.
Deze gaan niet verloren.
*        Verder worden alle stemmen meegewogen. We moeten derhalve niet alleen op onze mensen stemmen, we moeten ook niet stemmen op andere kandidaten.

U kunt meedoen aan de ledenraadpleging tussen 8 en 15 april 2010. Mogen we rekenen op uw steun?

Namens de kandidaten en de 7 Kamercentralebesturen heel erg veel dank!!

Met vriendelijke groeten

Willem Ginjaar, voorzitter

VVD Kamercentrale Zeeland

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Kamerverkiezingen 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s