Concept-kandidatenlijst D66

D66 is de tweede partij die de concept-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen  bekend heeft gemaakt. Tot en met 5 april kunnen leden stemmen. Daardoor kan de volgorde van de lijst nog veranderen. De kandidaten presenteren zich morgenavond in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs in Utrecht.

De concept-lijst van de eerste 25 kandidaten:

1. Alexander Pechtold (44) is sinds 2006 partijleider van D66 en fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij onder meer burgemeester van Wageningen en wethouder in Leiden.

2. Magda Berndsen (59) is sinds 2006 korpschef in de regio Friesland, daarvoor was ze korpschef in de regio Gooi en Vechtstreek. Berndsen was eerder ook burgemeester van Beverwijk en de West-Friese gemeente Obdam.

3. Gerard Schouw (44) is de huidige fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer. Tevens is hij directievoorzitter bij NICIS, het onderzoeks- en adviescentrum voor steden.. Schouw was eerder onder meer wethouder in Dordrecht en partijvoorzitter van D66.

4. Boris van der Ham (36) is sinds 2002 Tweede Kamerlid voor D66. Boris heeft zich de afgelopen jaren met name ingezet op de dossiers onderwijs, duurzaamheid en burgerrechten. Daarvoor was hij onder meer medewerker bij de Tweede Kamerfractie en landelijk voorzitter van de Jonge Democraten.

5. Wassila Hachchi (30) is voormalig Luitenant ter Zee. Tegenwoordig is ze hoofd planning en control op het Ministerie van Defensie. Hachchi werd in 2007 uitgeroepen tot Jonge Ambtenaar van het Jaar.

6. Wouter Koolmees (33) is hoofd begrotingsbeleid het Ministerie van Financiën. Daarvoor was hij werkzaam bij het Nederlands Economisch Onderzoeksinstituut/ECORYS.

7. Fatma Koser Kaya (42) is sinds 2004 Tweede Kamerlid voor D66. Daarvoor was ze onder meer advocaat en jurist bij de FNV. Koser Kaya is tevens plaatsvervangend kantonrechter (inactief in verband met Kamerlidmaatschap).

8. Stientje van Veldhoven (36) is clusterleider bij de directie Ruimtelijk Economisch Beleid van het ministerie van Economische Zaken. In 2004 richtte Van Veldhoven het Brussels Netwerk van Wetenschappelijke attachés op en tevens Brussel NV, een netwerk voor Nederlandse vrouwen in en rondom Europese instellingen.

9. Kees Verhoeven (33) is directeur van MKB Amsterdam. Hij is daarvoor werkzaam geweest bij Amnesty International en is lid van de stuurgroep inburgering Amsterdam.

10. Marty Smits (37) is aankomend partner bij The Boston Consulting Group. Hij adviseert daar het topmanagement van grote, internationale bedrijven in verschillende bedrijfstakken als energie, technologie en consumentengoederen. Sinds 2007 zit Smits ook in het Landelijk Bestuur van D66.

11. Judith Swinkels (44) is rechter bij de rechtbank in Haarlem. Daarvoor was ze onder meer advocaat en plaatsvervangend Hoofd van de Directie Concentratiecontrole bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

12. Jan Paternotte (26) werkt sinds 2006 in de gemeenteraad van Amsterdam, eerst als duo-raadslid, en sinds 3 maart als raadslid. Hij werd onlangs uitgeroepen tot raadslid van het jaar. Hij is geboren in Den Bosch en was in het verleden ook landelijk voorzitter van de Jonge Democraten.

13. Maas Goote (42) werk op het ministerie van VROM als hoofd van het programma Mondiaal Klimaat en Energie. Hij was recent hoofd-onderhandelaar namens EU over het klimaatverdrag in Kopenhagen.

14. Steven van Weyenberg (37) is econoom en was in 1997 mede-oprichter van de werkgroep Economie van D66. Hij is op dit moment plaatsvervangend directeur Europese Integratie en Strategie op het ministerie van Economische Zaken

15. Christa Meindersma (47) is biochemicus en jurist. Haar loopbaan begon bij het Joegoslavië tribunaal in Den Haag. Ze fungeert op dit moment als plaatsvervangend directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Daarnaast is ze lid van Commissie Vrede en Veiligheid, Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) en bestuurslid van International Campaign for Tibet Europe (ICT-Europe).

16. Pia Dijkstra (55) was jarenlang het gezicht van het NOS_Journaal. Ze is ook presentator geweest van Éénvandaag en Vinger aan de pols. Op dit moment is Dijkstra voorzitter van de Taskforce Deeltijd Plus die vrouwen wil stimuleren meer te werken. Dijkstra heeft drie kinderen en woont in Utrecht.

17. Meine Henk Klijnsma . Specialist op het onderwerp openbaar bestuur. Studeerde geschiedenis en jurdische bestuurswetenschappen en promoveerde in 2007 aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift “Om de democratie. De geschiedenis van de Vrijzinnig-Democratische Bond, 1901-1946”. Meine Henk Klijnsma (51 jaar) werkt momenteel als plv. directeur Openbaar Bestuur en Democratie, tevens hoofd van het cluster Kwaliteit en kaderstelling Bestuur, bij BZK.

 18. Mieke Ansems. Werkt momenteel als senior adviseur Public Affairs bij zorgverzekeraar Menzis. Mieke Ansems  was  eerder de persoonlijk medewerker van Irene van Lippe-Biesterfeld en werkte in de periode 1998-2002 als politiek adviseur van toenmalig D66 minister Van Boxtel. Mieke studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht en is 40 jaar.

 19. Jeroen Bartelse . Jeroen Bartelse is 42 en reist momenteel met vrouw en drie jonge kinderen als sabbatical leave door Zuid Africa. Dit is een al lang geplande reis, met toegezegd vrijwilligerswerk, waar geen rekening was gehouden met de val van het kabinet. Jeroen is begin Mei terug in Nederland. Hij woont in Utrecht en is Directeur van de programmadirectie Kennis en Innovatie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur Wetenschap. Jeroen verdedigde in 1999 zijn Proefschift “Concentrating the Minds” aan de Universiteit in Twente.  Hij is Bestuurskundige.

 20. Fleur Gräper. Fleur Gräper (historicus, 35 jaar) woont en werkt in het noorden van het land. Zij was campagneleider voor D66 tijdens de Europese Parlementsverkiezingen in 2009 en werkte jarenlang als politiek-strategisch medewerker voor de D66-delegatie in het Europees Palement. In de periode 1999-2005 was Fleur namens D66 lid van de Provinciale Staten Groningen (vanaf 2002 als fractievoorzitter).

 21. Wimar Jaeger. Een 45-jarige ondernemer uit Hilversum. Wimar Jaeger is directeur Benelux van een groep groothandelsbedrijven op het gebied van papier en verpakkingen. Wimar  is actief als bestuurslid in vele maatschappelijke organisaties.

 22. Gerhard Mulder. Deze 42 jarige kandidaat woont in Bussum in Noord Holland. Gerhard is politicoloog en werkte tot voor kort als Vice President EcoMarkets voor ABN AMRO. Hij coördineerde daar die activiteiten van de bank die met klimaat veranderingen te maken hebben.

 23. Michiel Verkoulen. Studeerde Economie aan de Universiteit Utrecht en is een specialist op het gebied van zorg. Hij adviseert over ondernemen en bedrijfsvoering aan ziekenhuizen en medische maatschappen. Verder richt hij zich op inrichting kwaliteitsbeleid, managementinformatie en het benchmarken van ziekenhuisprestaties. Michiel is 34 jaar.

 24. Ad van Vugt. 55 jaar en afkomstig uit het bedrijfsleven. Ad is een ondernemer pur sang. Binnen D66 lid van de Permanente Programma Commissie van het kenniscentrum.

 25. Thijs Mulder. Thijs Mulder is 25 jaar en was actief bij de Jonge Democraten. Hij studeerde Internarional Business. Thijs woont in Maastricht en werkt momenteel als tutor en onderzoeksassistent aan de Universiteit van Maastricht.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Kamerverkiezingen 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s