Waar blijft de Zeeuwse lobbyist?

Hoezeer Zeeland een lobbyist in Den Haag mist, wordt deze weken weer pijnlijk duidelijk. Zowel in het debat over de fusie van de Zeeuwse ziekenhuizen, als over het controversieel  verklaren van het inrichten van de Hedwigepolder, blijkt de kennis van Kamerleden over Zeeland lang niet altijd op orde.

Dan heb ik het nog niet over het door elkaar halen van Goes en Vlissingen in het debat over de fusie van de ziekenhuizen. Wel een tip voor de aankomend Zeeuwse lobbyist: neem standaard een plattegrond van Zeeland mee. Maar veel Kamerleden hebben ook nauwelijks idee van de afstanden en rijtijden in Zeeland. Dat ligt niet alleen aan de Kamerleden. Uit Zeeland klinken vooral de negatieve geluiden in Den Haag door en dat zet Kamerleden nogal eens op het verkeerde been.

Dat geldt ook voor het onder water zetten van de Hedwigepolder. Regelmatig krijg ik de vraag hoe groot de weerstand in Zeeland nou echt is. Net zo groot als  altijd wordt gezegd dat heel Zeeland voor kernenergie is, zeg ik dan. Door het eenzijdige beeld in Den Haag ontstaat ook metaalmoeheid en verliezen Kamerleden hun betrokkenheid bij het onderwerp.

Het valt me op dat lobbyisten uit andere provincies de Kamerleden zoveel mogelijk proberen te voeden met een genuanceerd beeld. Niet alleen de voors of tegens. Kennelijk helpt dat. Want regelmatig zie ik – om eens een dwarsstraat te noemen – dat de noordelijke provincies vaker over de tong gaan in de Kamer. Dat komt omdat ze over de onderwerpen die daar spelen veelvuldig worden gevoed met informatie.

Maar er wordt werk van gemaakt, van die Zeeuwse lobbyist, hoor ik hier. Er wordt zelfs al gezocht naar kantoorruimte. Nu hopen dat degene zo snel als mogelijk aan de slag kan. Niet iemand die gaat ‘zeuren’over gedane zaken. Die nemen geen keer. Wel iemand die Zeeland genuanceerd op de kaart zet, aangeeft waar het goed gaat en waar Zeeland een duwtje kan gebruiken. Niet zuur, niet als een Calimero, maar vanuit trots.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s