Bos vertrekt, zijn verklaring

Na Agnes Kant, Camiel Eurlings vertrekt nu ook Wouter Bos. Hij legde vandaag een verklaring af. Hieronder zijn tekst.

Dames en Heren,

Dank u wel voor uw aanwezigheid.

Op 9 juni zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Grote keuzes zullen dan voor liggen. Er zullen de komende jaren ingrijpende maatregelen genomen moeten worden om de economische crisis te boven te komen, om de werkloosheid laag te houden, om onze verzorgingsstaat aan te passen aan het feit dat we allemaal steeds ouder worden en om onze economie te vergroenen. Dat is geen geringe opgave. En al helemaal niet nu ons land in toenemende mate verdeeld dreigt te raken langs etnische, culturele en religieuze scheidslijnen.

Voor mij betekent dit vooral dat er nu behoefte is aan een politiek die de kracht van eenheid, samenwerking en solidariteit centraal stelt. Een leiderschap ook dat verbindend werkt en ons land niet uiteen laat vallen in winnaars en verliezers, of in mensen die wel en mensen die niet mee mogen doen. We zullen iedereen nodig hebben en kunnen het ons niet veroorloven mensen aan de kant te laten staan. Dat zou niet alleen sociaal onwenselijk maar ook economisch onverstandig zijn.

Dit is het verhaal waar ik voor de politiek ben in gegaan, het verhaal waar ik altijd in heb geloofd en me altijd voor heb ingezet. Het is ook het verhaal waar de Partij van de Arbeid op 9 juni mee naar de kiezer gaat, maar niet meer met mij als lijsttrekker.

Ik heb nu 12 jaar in de landelijke politiek doorgebracht, waarvan 7 jaar als Kamerlid, 2 jaar als staatssecretaris, 3 jaar als minister en vice premier en ruim 7 jaar als politiek leider van de Partij van de Arbeid. Ik heb dat al die jaren met volle overtuiging gedaan. Met name de laatste drie jaren waren uniek en uitdagend en ik heb het als heel bijzonder ervaren ons land juist toen te mogen dienen en mijn bijdrage te mogen leveren om ons land door de heftigste economische crisis van de laatste 80 jaar te loodsen. Ik heb de verantwoordelijkheden die dat met zich mee bracht elke minuut gevoeld, er met ziel en zaligheid invulling aan gegeven en het bovenal als heel eervol ervaren juist nu de publieke zaak te mogen dienen.

Maar ik heb ook andere verantwoordelijkheden, met name als vader in een gezin met drie jonge kinderen. De afgelopen jaren heb ik hier heel veel op moeten inleveren. De komende jaren wil ik meer tijd aan mijn gezin besteden. Dat verhoudt zich slecht tot wat er van mij gevraagd zou worden als ik mij wederom zou kandideren als lijsttrekker van de Partij van de Arbeid.

Daarom heb ik het partijbestuur, de kamerfractie en mijn oud-collega’s in het kabinet vandaag bedankt voor de samenwerking en hen laten weten dat ik mij niet kandidaat zal stellen voor de Tweede Kamer, niet als lijsttrekker noch als gewoon Kamerlid.

Dank u wel.
Reactie Lilianne Ploumen:


Wouter Bos was de leider die de Partij van de Arbeid na het dal van 2002 weer terug heeft gebracht. Hij heeft in een moeilijke en bijzondere periode, zowel voor de Partij van de Arbeid als voor Nederland, zich met hart en ziel gewijd aan de sociaaldemocratie in de tradities van haar beste leiders. De partij zal hem missen maar we begrijpen zijn persoonlijke afweging. Als voorzitter van de Partij van de Arbeid ben ik verheugd over de kandidaatuur van Job Cohen. Het is goed dat iemand van zijn kaliber zich kandideert voor de eerste plaats van de lijst van onze partij. Eventuele andere kandidaten kunnen zich kandideren tot woensdag 17 maart 10.00 uur.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Kamerverkiezingen 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s