Haal nu! Gerda (betaald met uw belastinggeld)

Na de Linda is hij er dan eindelijk: de Gerda. Een heuse echte glossy. Niet van een tv- of soapster, maar van een demissionair minister. Gerda Verburg. De minister van leven, nuchterheid en verhalen staat op de cover. Als u de Gerda wilt, zult een een Flair of Libelle moeten kopen, want daar wordt de glossy ingestoken. Kopen? Ja… U heeft helemaal gelijk als u zegt dat u er voor heeft betaald. Vier ton. Wat zegt u? Niet zo krenterig. Zit in de categorie: kost wat, maar dan heb je ook wat. Niet alleen een glossy, ook alle 150 Tweede Kamerleden in de gordijnen. Koopje toch? 

Wat krijg je voor vier ton aan belastinggeld?  Een 52 pagina’s dik blaadje in een oplage van 830.000 stuks. Een literair tijdschrift is het allerminst. Gerda leidt het blad zelf in met de onsterfelijke zin: “Ik meld het u maar vast. Ik ben niet glamoureus. Vooruit een tikje misschien.” Laat het tikje maar weg. Als een Linda de Mol heeft ze zich laten fotograferen in allerlei kledij en poses. De Patricia Paaij-houding zit er (gelukkig) niet in. Ook al is ze minister van natuur. Nee, we hebben het wel over Gerda. Ja, die van het CDA. Van ‘gij zult eerlijk omgaan met belastinggeld’. Maar goed, u weet niet waar het over gaat, want u heeft het blad niet. Dus ik neem u even mee in de glossy van een boerendochter die eens vrolijk wil vertellen over haar werk.

“Hard werken hoort erbij, maar je moet je ook iedere dag bewust zijn dat het leven het waard is om geleefd te worden”, schreeuwt ze op paagina 13. Een bladzijde verder oreert ze: “ik kan ongelooflijk genieten van een maaltijd waar je tijd voor hebt. Bedenken wat we gaan klaarmaken en welke wijn we schenken.”

Belendende percelen nat houden, want dit is pas het begin. Verderop komt het. “Ik fiets elk jaar de Elfstedentocht in Friesland…. En als je eens lekker tegen de wind in wilt fietsen, moet je in Zeeland zijn.”

Uit zeer betrouwbare bron weet ik dat hier de grootste heibel over uitbrak in huize Verburg. Want ze had aanvankelijk staan… moet je in de Zeeuwse Hedwigepolder zijn… maar ja, dat vond haar huisgenoot toch wel wat te gortig. ‘Dat is toch die polder die je onder water zet?’ Oh ja’, had ze uitgeroepen en ze maakte er veiligheidshalve maar Zeeland van.

Haar liefde voor Zeeland zit diep. Want op pagina 29 lees ik een vijf pagina’s grote reportage met de Zeeuwse visser Chiel Govers uit Kwadendamme.

“Deze vis wordt duurder betaald” staat er boven. Zal wel met de wijn van hierboven te maken hebben. Een visje moet altijd zwemmen roep ik thuis, maar dat terzijde. Dat vissen verdient kennelijk goed, want met grote vette letters staat op pagina 31 ‘Donderdag na het uitslapen naar de pinautomaat, even kijken wat er op je rekening staat.’

Ongelooflijk maar waar treffen we op pagina 38 een Jumbo-advertentie aan; een raadseltje over voedselverspilling. “Lees je ervaringen met Gerda en andere lezers op www.gerdamagazine.nl . Heeft u een doekje?

Maar, eerlijk is eerlijk, Gerda heeft humor. Op pagina 40 staat er : “een verhaal met een staartje”

Gerda, je had het niet mooier kunnen formuleren. De dure glossy was vandaag het gesprek van de dag in de Kamer. Nu heeft Gerda wel vaker de neiging om de Kamer in de gordijnen te jagen, maar nu is het echt goed gelukt. Dit verhaal krijgt zeker een staartje. Zelfs haar eigen CDA hangt in de kroonluchters. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, toch al geen vriendin van Gerda, spatte vanmiddag van verontwaardiging uit elkaar in de Kamer. Ze vroeg een spoeddebat. En, voegde ze er snedig aan toe: “het CDA moet CDA-blaadjes maar zelf betalen.” Geen enkele partij durfde te weigeren. Zelfs de suggestie om het CDA te laten opdraaien voor de kosten vond veel bijstand. Behalve van het CDA, al steunde de fractie wel het spoeddebat. Dat is echt nog wel eens anders als Marianne een spoedje vraagt.

Het komt in een tijd dat het kabinet is gevallen beroerd uit. De uitgifte van de glossy ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het ministerie van LNV was natuurlijk maanden geleden al bepaald. Uitgifte nu plaatst de glossy onbedoeld in een ander daglicht. Niet in de laatste plaats omdat in het kader van bezuinigingen de roep steeds harder klinkt – ook in CDA-kringen – om het ministerie van LNV op te heffen. Maar er rijst wel een vraag. Politiek draait al jaren vooral om personen, zie vorige week nog de val van Agnes Kant. Profilering is dus belangrijk. Dat ziet Gerda Verburg goed. Brengt ze een een postbus-51 verantwoorde spot uit waarin ze vertelt over de duurzaamheid van haar beleid, zal niemand het lezen en de boodschap oppakken. Dus gooit ze zichzelf in de strijd. De presentatie van foto’s van de minister in een tijd van verkiezingen is hoogst ongelukkig, want het heeft er alle schijn van dat het vooral bedoeld is om zichzelf te profileren. Ik kan me de boosheid van de Kamer dus goed voorstellen, want om jezelf zo in het daglicht te zetten op kosten van de belastingbetaler is onzinnig. Bovendien, als je geld wilt verbrassen, doe het dan aan een uitgave van de Jan Peter. “Een kabinet laten vallen is geen kunst”, zou de werktitel kunnen zijn.

Het blad heeft weinig van doen met serieuze overheidscommunciatie. Je wordt er als lezer geen snars wijzer van. Dat zou het CDA uit eigen zak moeten betalen.

Aan de andere kant kun je je afvragen of de Kamer er zo bovenop moet springen als hij nu doet. Ook dat is weer iets typisch van verkiezingstijd. Er zijn  veel dringender zaken aan de hand om spoeddebatten over te houden.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s