Waar praat de Kamer nog wel over?

Waar gaan we in Den Haag het de komende weken over hebben? Het ligt een beetje aan de perikelen bij SP en CDA, maar de lijst van ‘niet meer te behandelen’ onderwerpen is vandaag stevig gegroeid.

Het was vandaag rennen van commissie- naar commissievergadering. Zo besloten de commissies Verkeer en Waterstaat, Binnenlandse Zaken, VROM en Volksgezondheid waar ze tot aan de verkieizingen nog over willen spreken. Al kun je beter zeggen, waar ze niet meer over willen spreken. Want de Kamer legt zichzelf nog net geen spreekverbod op. Op alle politiek gevoe3lige onderwerpen zet de Kamer een slot. Ministers en staatssecretarissen mogen op die onderwerpen alleen nog op de winkel passen. Ofwel: wat voor de val van het kabinet is afgesproken mag worden uitgevoerd. Maar dat is het dan ook. Geen nieuw beleid meer, geen nieuwe ‘plannen, laat staan extra geld.

Vandaag parkeerde de Kamer bijvoorbeeld het plan voor de kilometerheffing. VVD, SP en PVV zien het plan niet zitten. Weliwaar een minderheid, maar in Haags jargon wel een substantiele meerderheid. De afspraak is dat de rest van de Kamer het minderheidsstandpunt respecteert en niet dwarsboomt. Dus het ministerie van Verkeer en Waterstaat moet vol op de rem wat dit plan betreft.

Het ministerie van Volksgezondheid gaat even on-hold als het gaat om de wijziging van de Drank- en Horecawet. Omstreden verklaard en daarom een tijdje in de ijskast.

Dat geldt ook voor het Nationaal Waterplan en de nieuwe Deltawet. Voor Zeeland twee belangrijke onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan Zwakke schakels (kustverdediging) en zout maken van Volkerak Zoommeer. Maar juist over die zaken zijn al besluiten genomen. Het ‘controversieel’ verklaren van de onderwerpen heeft geen gevolgen.

Ook zal de Kamer niet meer praten over de situatie in de Zeeuwse ziekenhuizen. Ook dat onderwerp wordt doorgeschoven naar een nieuw kabinet en Kamer, net als een gesprek met de NMa daarover. De Zeeuwen zullen er niets van merken. Want het besluit van de Kamer heeft geen directe gevolgen, maar toch. Het wordt de komende weken een stuk stiller in Den Haag.

De partijen maken zich op voor de campagne voor de verkiezingen van 9 juni.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Kamerverkiezingen 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s