Uitslag dreunt na, Agnes Kant stapt op

De verkiezingsuitslag dreunt nog na bij de Zeeuwse Tweede Kamerleden. Als ik vanmiddag binnenwandel in de Kamer van Ad Koppejan, zit hij net bedankkaarten te schrijven aan de Zeeuwse lijsttrekkers. Dat Agnes Kant opstapt, is dan nog niet bekend.

 “Ik baal ervan dat Den Haag de lokale verkiezingen in de weg heeft gezeten.” Om er gelijk aan toe te voegen dat hij er ‘persoonlijk ook niets aan kan doen’. Tevreden kijkt hij naar de resultaten in Goes en Tholen. “Goede campagnes. Leuk van opzet ook. Dan zie je dat intensief campagnevoeren helpt.”

Waarmee hij geen oordeel uitspreekt over de campagnes in andere gemeenten. Bij het CDA is inmiddels ook de discussie over het leiderschap een feit. Is Balkenende nog wel de juiste man als lijsttrekker? Maar de fractie houdt de mond erover.

Bij de SP is het drama nog veel groter. Fons Luijben (SP) is de kater nog nauwelijks te boven. “Een dubbel gevoel hou ik er aan over. In Zeeland hebben we het tegen de landelijke tendens in goed gedaan. In Goes zijn we vanuit het niets op twee zetels terecht gekomen. In Terneuzen had ik een zetel meer verwacht, maar goed, we hebben er een en zitten wel in de raad.”

Ook SP-Kamerlid Trix de Roos moet de uitslag nog verwerken. In Vlissingen zakte de SP van drie naar twee zetels. De Roos stond zelf als derde op de lijst. Hoe het verder gaat is nog punt van overleg, zegt ze. Zowel Luijben als De Roos staan achter Kant. Dan is nog niet bekend dat Agnes Kant opstapt.

Als ik Luijben vraag of de fractie al bijeen is geweest, begrijpt hij direct waar ik op doel. “Dat debat vannacht bij de NOS werd slecht geleid. Of het nu een doel is om de politiek zo af te schilderen weet ik niet.”

Hij vindt helemaal niet dat Agnes Kant het slecht deed. “Ze heeft haar punten gemaakt en dat deed ze goed.” Hij is het niet eens met de kritiek dat Agnes ‘te fel’ is, ‘te zuur’ook. Maar daar wordt in Den Haag anders over gedacht. Op Twitter is sinds dat debat onophoudelijk discussie over de positie van zowel Kant als Balkenende. ‘Wanneer wordt de val van de eerste lijsttrekkers verwacht’, grapt Roger Vleugels vanmiddag treffend het algehele gevoel op Twitter samen. Voornaamste kritiek op Kant is dat ze belerend op een zure toon praat. Nog geen twee uur later kondigt Kant haar vertrek aan. De vacature is vacant, morgen zijn de verkiezingen. Jan Marijnissen en Harry van Bommel hebben al laten weten niet bschikbaar te zijn.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s