Wat is controversieel?

Een vreemde dag vandaag in Den Haag. Het kabinet is gevallen en is demissionair. Dat betekent dat het kabinet alleen nog lopende zaken mag afhandelen. Op de winkel passen tot een nieuw kabinet is aangetreden dus. Maar over welke onderwerpen mag dan de komende maanden nog wel worden gesproken? Daarover vergaderde de Kamer vandaag. En dat doet de Kamer ook nog donderdag.

Hij probeerde het handig, maar kreeg een tik op zijn vingers. De Tweede Kamer bepaalt zelf wel waarover hij wil praten of niet, schreef voorzitter Gerdi Verbeet vrij vertaald vinnig aan demissionair premier Jan Peter Balkenende. Vandaag was de eerste vergaderdag na het krokusreces en even heel anders dan anders. Na het vragenuur spoedden de Kamerleden zich naar allerlei vergaderzalen. Onderwerp voor onderwerp wordt doorgenomen. Wil de Kamer dat het demissionair kabinet hier nog verder mee gaat of niet? Nee, dan is dit onderwerp controversieel. Zo ja, dan laten we het kabinet dat weten.

Honderden onderwerpen zijn vandaag en worden donderdag op die manier doorgevlooid. Het levert een enorme groslijst op. Volgende week geeft de Tweede Kamer definitief zijn fiat over welke onderwerpen het demissionair kabinet nog wel iets te zeggen heeft en welke doorgeschoven moeten worden naar een nieuw kabinet.

Een Zeeuws voorbeeldje. Minister Gerda Verburg was van plan om de Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen aan te melden in Brussel als Europees beschermd natuurgebied (Natura 2000). Op verzoek van CDA-Kamerlid Ad Koppejan is dat controversieel verklaard. Verburg mag de polder niet aanmelden in Brussel. Een nieuw kabinet moet besluiten of en wanneer dat gebeurt. Overigens staat die aanwijzing los van de ontpoldering. Koppejan: “De ontpoldering maakt onderdeel uit van de geratificeerde Scheldeverdragen met België. Hoe jammer ik dat ook vind, het besluit om de Hedwige te ontpolderen is niet meer terug te draaien. Partijen die dat doen voorkomen, bedriegen de kiezer.”

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Kamerverkiezingen 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s