Kapellenaar minister van Financiën

De in Kapelle geboren en getogen CDA’er Jan Kees de Jager is vanmiddag door koningin Beatrix beëdigd als minister van Financiën. De Jager was staatssecretaris van Financiën en volgt de opgestapte PvdA-minister Wouter Bos op.

De Jager zit net drie jaar in de landelijke politiek, maar hij krijgt door het opstappen van de PvdA’ers uit het kabinet-Balkenende nu ineens een van de allerbelangrijkste ministersposten in de schoot geworpen.

De 41-jarige De Jager, net als premier Jan Peter Balkenende geboren in Kapelle, ontwikkelde zich de afgelopen drie jaar razendsnel tot de financiële vertrouweling van Balkenende. Maar tegelijkertijd had hij het vertrouwen van zijn directe baas, PvdA-minister Wouter Bos. De Jager was vaak het oliemannetje tussen Balkenende en Bos, tussen wie de chemie nooit echt goed op gang wilde komen.

Dat De Jager als staatssecretaris voor vol werd aangezien, bleek ook wel uit de G20-top in Washington in 2008. Premier Balkenende moest bij aankomst onmiddellijk terug wegens het overlijden van zijn vader en dat had tot gevolg dat de jonge staatssecretaris ineens door toenmalig president George Bush in het Witte Huis werd uitgenodigd.

Bij het diner zat De Jager tussen de Russische president Medvedev en de Spaanse premier Zapatero. „Achter elk van de ruim twintig mensen aan tafel stond een eigen ober welke op prachtig presidentieel servies de maaltijd serveerde”, schreef hij later in zijn weblog.

De Jager was bij de kabinetsformatie in februari 2007 een grote verrassing. Na studies in Nijenrode en bedrijfseconomie (cum laude afgerond) en rechten in Rotterdam was De Jager in de jaren negentig zeer succesvol als internetondernemer.

Als staatssecretaris was De Jager de afgelopen drie jaar vooral druk met het aanpakken van administratieve rompslomp voor bedrijven en het achtervolgen van Nederlandse zwartspaarders in het buitenland. Als gevolg daarvan hebben zwartspaarders al voor meer dan 2 miljard euro opgebiecht.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Kamerverkiezingen 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s