Henk en Atty Hammer geridderd

Henk en Atty Hammer uit Terneuzen wisten helemaal van niets. Onder valse voorwendselen werden ze donderdag 11 februari naar Madurodam gelokt. Perplex stonden ze toen ze daar hun familie, vrienden en kennissen zagen. Hun mond viel helemaal open toen minister Bert Koenders (PvdA, ontwikkelingssamenwerking) kwam binnenlopen. Na een aantal korte toespraken, nam de minister het woord. Na een aantal minuten werd het duidelijk waarom iedereen er was. “Het heeft Hare Majesteit behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.” Na deze woorden reikte de minister zoals hij dat zelf noemde ‘de versierselen’ uit.

Henk en Atty werden voor de plechtigheid toegesproken door voorzitter Pim de Graaf van Artsen zonder grenzen en voorzitter Gijske Meijerink van stichting Sibusiso hen toe. De minister prijsde de inzet van Henk en Atty.

Henk, jarenlang huisarts in Axel en Terneuzen, is van 1987-2006 vijftien keer uitgezonden naar onder andere: Irak, Libanon, Pakistan, Liberia, Rusland, Sierra Leone, Burundi, Rwanda en Somalië. Hoewel hij in 2001 als huisarts is gestopt, blijft hij zich inzetten voor Artsen zonder Grenzen.

Atty heeft als verpleegkundige gewerkt in het Ikaziaziekenhuis in Rotterdam. Zij is 14 keer als verpleegkundige en vroedvrouw uitgezonden voor Artsen zonder Grenzen naar: Congo Brazaville, Angola, Burundi, Zaire, Liberia, Ivoorkust, Sudan, Albanië, en Bangla Desh.

In 2001 hebben zij gezamenlijk de stichting Sibusiso opgericht. Die streeft ernaar het taboe rond handicaps te doorbreken en de acceptatie van verstandelijk gehandicapte kinderen in Tanzania te vergroten. In Arusha is hun centrum gevestigd waar verstandelijk gehandicapte kinderen tijdelijk worden opgenomen en waar tal van activiteiten plaatsvinden voor de kinderen en hun familieleden.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s