Hulst moet niet zo zitten simmen

Hulst

“Het is verdorie ons grondgebied waar wordt ontpolderd. Nog nooit is met Hulst overlegd over het onder water zetten van de Hedwigepolder. Minister Verburg overlegt met de provincie, maar niet met ons. En dat haar deur altijd open staat? Ja, dan moet je eerst het ministerie zien binnen te komen.”

Burgemeester Jan Frans Mulder van Hulst is boos. Samen met de gemeenteraad. Maar het zijn wel enorme krokodillentranen. En in plaats van kansen te grijpen, lijkt het erop of Hulst de zaak verprutst.

Als het Commissaris van de Koningin Karla Peijs, de Zeeuwse boeren en vissers wel lukt om met minister Gerda Verburg te spreken en zaken te doen, waarom lukt het Jan Frans Mulder dan niet? “Het gaat verdorie om ons grondgebied”, brult hij in de PZC van vandaag. Precies. Als hem dat grondgebied zo nauw aan het hart gaat, waarom dan niet samen met Peijs koffie gaan drinken bij minister Verburg?

Doorzetten van de strijd tegen ontpoldering is naiëf. De Tweede en Eerste Kamer zijn akkoord gegaan met de ontpoldering van de Hedwige. Weliswaar onder voorwaarde dat er werd gezocht naar alternatieven. Maar daar is een aantal jaar naar gezocht. De PZC heeft er van vol gestaan. Dus nou moet de burgemeester en de gemeenteraad niet doen alsof er iets nieuws is gebeurd. Niemand heeft het gemeentebestuur van Hulst verboden om – als het vindt dat het niet gehoord wordt – samen met de provincie naar het Rijk te stappen. Af en toe vraag ik me wel eens af met wie Verburg nu juist niet niet praat.

Bovendien winkelen burgemeester Mulder en de gemeenteraad van Hulst selectief. In de verklaring schrijven ze dat door ‘de Commissie Nijpels is aangegeven dat het Rijk en de Provincie haast dienen te maken met het normaliseren van de bestuurlijke verhoudingen in dit dossier’. Dat is curieus. Ja, dat heeft de commissie Nijpels opgeschreven. Maar de hoofdconclusie van de commissie Nijpels was dat er geen alternatief is voor de ontpoldering van de Hedwige en dat de polder dus onder water gezet moet worden. Wel de ene conclusie gebruiken omdat die in je straatje past en de hoofdconclusie negeren is op zijn zachtst gezegd een beetje vreemd. En op deze manier maak je de verhoudingen echt niet beter, integendeel. De pot verwijt dus de ketel.

De verklaring is ook volks van toon. Slap voor lokale politici die in Den Haag een boodschap willen overbrengen. Ik citeer even willekeurig:  ‘De totale minachting voor het belang van de gemeente en het gevoel wat het besluit teweeg heeft gebracht, heeft het vertrouwen in het openbaar (Rijks) bestuur verder aangetast’, ‘Nu over ons hoofd een via achterkamers geforceerd (politiek)besluit genomen is….’, ‘Als gevolg van het beschamende optreden van het Kabinet…’, Wanneer gekozen moet worden voor recreatie in de huidige fraaie polder of toekomstige recreatie in een ‘modderbak’ onder de kerncentrale van Doel en de havenactiviteiten van Antwerpen, is de keuze voor velen gauw gemaakt…’

Dit soort taal verwacht je van actiegroepen, zoals Red onze polders. Maar zeker niet van gemeentebestuurders die serieus gehoord willen worden in politiek Den Haag. Zou het daaraan liggen dat Jan Frans Mulder en zijn raad niet worden gehoord? Het is niet voor niets dat minister Verburg in de PZC de verklaring niet wenst te becommentariëren.

Jammer dat de gemeenteraad van Hulst zich zo laat gaan. Het leidt tot wat je nu juist niet wilt: hoongelach. Minister Verburg heeft Hulst vier weken extra tijd gegeven om te reageren op hoe de polder onder water moet worden gezet en het gebied moet worden ingericht. In plaats van krokodillentranen huilen en vechten met windmolens, is het slimmer om de kansen met twee handen aan te pakken. Maak van dat gebied iets bijzonders, waar straks juist toeristen naar toe willen komen.

Maar of de burgemeester en de gemeenteraad dat gaat lukken is de vraag. Zeker als je de kansen nu al in een verklaring afschiet en het gebied een modderbak noemt onder de rook van de Antwerpse haven en de kercentrale van Doel. Aan dat soort pessimisme heeft Zeeland helemaal niets. Sterker: dit soort retoriek schaadt de belangten van Zeeland.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Analyse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s