To be continued: Westerschelde

Westerschelde

En of 2010 in politiek Den Haag spannend begint. Staat morgen nog in het teken van Irak, zo zal het woensdag gaan over de Westerschelde.  Want dan doet de Raad van State uitspraak over de vraag of de derde verdieping schadelijk is voor de natuur. Is dat het geval dan mag de verdieping mogelijk niet doorgaan en dan zal Vlaanderen op de achterste benen staan.

Verdiepen of niet verdiepen? Dat is de vraag waar de Raad van State zich over buigt. Mag de vaargeul in de Westerschelde voor de derde keer worden verdiept? Het kabinet, de Tweede en Eerste Kamer vinden van wel. Maar een aantal bezwaarmakers vindt van niet. De Raad van State doet deze week uitspraak. Hoe zit het ook al weer?

Nederland zal de Westerschelde zonder vertraging uitdiepen, beloofde premier Jan Peter Balkenende de Belgen vorig jaar. Helemaal op tijd lukt dat niet, omdat het kabinet wacht op toestemming van de Raad van State.

Waarom wil Nederland de Westerschelde ook alweer verdiepen?

Nederland en België maken in 1839 afspraken: Nederland moet zorg dragen voor een vrije doorvaart op de Westerschelde (lees: de haven van Antwerpen). België vindt dat ook de allergrootste containerschepen onafhankelijk van het getij naar Antwerpen moeten kunnen varen. In 2005 zetten de Vlaamse en Nederlandse regering hun handtekening onder nieuwe Scheldeverdragen. Daarin wordt onder meer afgesproken om de rivier voor het eind van 2009 te verdiepen tot 13,1 meter.

Waarom is dat nog niet gebeurd?

Tijdens een zitting op 18 december bij de Raad van State maakten vier partijen bezwaar: eigenaar Gery de Cloedt van de Hedwigepolder, akkerbouwer Gert-Jan Minderhoud uit Oudelande en de Nederlandse Vereniging van Zandwinners. Natuurorganisaties hadden aanvankelijk ook bezwaar aangetekend, maar hebben dat ingetrokken.

Maken de bezwaarmakers kans?

Eind juli vorig jaar boekten zij hun eerste succes. De Raad van State verbood toen vooralsnog de vaargeul uit te baggeren. Vooralsnog? Het was een voorlopige uitspraak om te voorkomen dat de baggerschepen aan de slag zouden gaan. ’s Lands hoogste rechtscollege is er niet van overtuigd dat het uitdiepen geen schade toebrengt aan de natuur.

Is schade aan de natuur dan erg?

De Westerschelde is een Europees beschermd natuurgebied (Natura 2000). Dankzij de getijdendynamiek en de overgang van zoet naar zout water is er een rijke afwisseling aan planten en dieren. Het estuarium (inclusief schorren, slikken en zandplaten) is van belang voor grote aantallen rustende en foeragerende vogels.

De Europese richtlijnen zijn inmiddels vertaald in Nederlandse wetgeving (onder meer in de natuurbeschermingswet). Schade aan de natuur in de Westerschelde moet worden gecompenseerd. De Raad van State oordeelt of de natuur schade wordt berokkend en toetst of de afgegeven vergunning voor de verdieping in strijd is met de natuurbeschermingswet.

Het kabinet ziet geen problemen?

Het kabinet denkt dat de verdieping geen onherstelbare schade aanricht. Want de bagger die vrijkomt bij de verdieping en het (jaarlijks) onderhouden zal ‘slim worden gestort’ (alleen storten van zand aan plaatranden).

Twee weken voor de zitting in december was de Raad van State nog niet overtuigd. Toen berichtte ik dat de Raad van State minister Verburg opnieuw om verduidelijking vroeg.  Woensdag om kwart over tien blijkt of de Raad inmiddels wel is overtuigd.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen, Analyse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s