2010 begint spannend

Willibrord Davids

Na drie weken kerstreces gaat politiek Den Haag dinsdag weer vol aan de slag. De spanning zit er direct in, want morgenochtend presenteert de commissie Davids haar rapport. De onderzoekscommissie Irak, zoals die officieel heet, heeft onderzoek gedaan naar de voorbereiding en besluitvorming over de politieke steun van Nederland aan de inval in Irak in de periode zomer 2002 tot zomer 2003. Wat kan er gebeuren?

Drie mogelijke scenario’s. Als de commissie – zoals de Tweede Kamer wil – de onderste steen boven haalt, en er blijkt dat er niets onoorbaars is gebeurd, dan kan het dossier zonder kleerscheuren worden gesloten.

Maar het kan ook zijn dat die onderste steen niet boven komt. In dat geval zal de Tweede Kamer alsnog een parlementair onderzoek instellen. Daarbij kunnen mensen onder ede worden gehoord, iets dat de commissie Davids niet heeft kunnen doen. Dan blijft het dossier Irak als een zwaard van Damocles boven Den Haag hangen.

De commissie kan ook aangeven dat er ontoelaatbare dingen zijn gebeurd. In dat geval wordt het wel heel erg heet onder de voeten van premier Balkenende. Politieke consequenties zijn dan onvermijdelijk en dat betekent automatisch de val van het kabinet. Behalve gemeenteraadsverkiezingen zijn er dit jaar dan ook Tweede Kamerverkiezingen. Die staan nu gepland voor maart 2011.

Een allerminst rustig begin dus van parlementair 2010.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen, Analyse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s