Zeeland pas op je tellen, Sinterklaas komt er aan

Zeeland pas op! In Den Haag is de ruzie al even aan de gang: 35 miljard moet er worden bezuinigd. Er zijn geen heilige huisjes, dus kan het geld ook zo maar verdwijnen bij de aanleg van bijvoorbeeld wegen.

Hoe doe je dat, 35 miljard euro bezuinigen? Sommige partijen lijken zich nog niet te realiseren hoe astronomisch groot dat bedrag is. De PVV bijvoorbeeld. Wil niet dat er bezuinigd wordt op de zorg of het onderwijs. Het asielzoekersbeleid, roept de club Wilders dan in koor. “Daar kan nog veel geld vanaf.”

Los van de vraag of dat zo is, brengt dat echt niet die 35 miljard op. We hebben het de afgelopen tijd allemaal al voorbij horen komen: het gaat om de grote dingen zoals AOW en hypotheekrente aftrek. Maar ondertussen broeit er in de wandelgangen ook iets anders: besparen op de infrastructuur. Hoeveel geld Den Haag de komende jaren allemaal uittrekt voor (vaar)wegen en openbaar vervoer staat in het grote MIRT-projectenboek. Voluit: het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport. Daar staan investeringen in zoals de aanleg van de N61 (Zeeuws-Vlaanderen). Bij elkaar opgeteld gaat het om vele miljarden euro’s.

Eigenlijk is ook in de Tweede Kamer rond deze tijd Sinterklaastijd. Kamerleden zien projecten in regio’s verznadne en dienen bij de minister een lang lijstje wensen in. Minister trek nog even wat geld extra uit, dan kan die weg toch worden aangelegd. Soms gaat het over een paar miljoen, soms over tientallen miljoenen. Achter de schermen wordt dan druk tussen partijen onderhandeld. Als jullie onze vraag steunen om hier wat meer geld voor te reserveren, steunen we jullie bij dat project.

Maar of het dit jaar zo zal gaan is nog maar zeer de vraag. De ChristenUnie is er al heel duidelijk over. “We moeten meer focussen”, zegt Ernst Cramer. “Dus kijk nu eens wat er echt nodig is en schrap de helft van de projecten. Er moet zoveel worden bezuinigd dat we alles moeten durven bespreken. Provincies moeten ook begrijpen dat het uit is met de pret. Sinterklaas komt dit jaar nog een keer langs. Niet om een lijstje te halen, maar om een lijstje terug te geven.”

De Tweede Kamer vergadert de komende weken over het Mirt.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Analyse

Een Reactie op “Zeeland pas op je tellen, Sinterklaas komt er aan

  1. de suggestie dat zeeland maar op moet passen want ik wil het MIRT halveren is veel te kort om de bocht. ik heb gezegd bij de begroting dat er minder projecten goed en helemaal moeten gebeuren, en dat er meer ruimte in de latere jaren moet zijn (bijvoorbeelde de periode over 10 à 15 jaar…). dus niks beknibbelen als het gaat om de projecten, alleen over het nu al voor zo lang vastleggen van de beschikbare middelen.

    ernst cramer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s