Koopzondag Sluis en Hulst helemaal niet zo vanzelfsprekend

De PvdA Tweede-Kamerleden Luuk Blom en Pauline Smeets probeerden tijdens een bijeenkomst in Goes donderdagavond de gemoederen te sussen. Het komt allemaal wel goed met die koopzondagen in Hulst en Sluis, hielden ze het zaaltje voor. “Als gemeenteraden eensgezind vaststellen dat de pittoreske stadjes aantrekkelijk zijn voor toeristen, is er geen reden het aantal koopzondagen terug te brengen”, zei Smeets. Maar dat is toch echt een te simpele voorstelling van zaken.

Is het verkapte verkiezingsretoriek? Geen idee. Maar het is wel het halve verhaal. Ja, het klopt dat volgens de nieuwe wetgeving gemeenteraden zelf beslissen over de hoeveelheid koopzondagen. Maar dan wel volgens de door het Rijk vastgestelde spelregels. In het Kamerdebat deze week over de koopzondagen bleven die nu juist onduidelijk. SGP-Kamerlid Kees van der Staaij – de partij die samen met de SP een nog strengere wet voorstelt dan het kabinet – vertelde me in de wandelgangen ook niet te weten hoe het voor Sluis en Hulst gaat uitpakken. “Waaraan moeten gemeenten dan precies voldoen om toeristisch te heten en dus de winkels 52 zondagen te mogen openen?”, vroeg hij zich met mij af.

Het is niet voor niets dat Pauline Smeets er tijdens de bijeenkomst in Goes op hamerde dat plaatsen waar winkels alle zondagen open zijn óók toeristisch attractief moeten zijn als er geen winkels open zijn (…) Kijk, dat is de aap uit de mouw. Want precies daarover heeft het kabinet advies gevraagd aan het Centraal Plan Bureau. Dat gaf aan dat plaatsen met alleen maar winkels als toerisme geen extra koopzondagen zouden mogen hebben. Het CPB stelde dat als een gemeente niet voorkomt in resigids de Lonely Planet of nauwelijks hotels telt op Booking.com ze niet in aanmerking komt voor het stempel ‘toeristisch’. In dat geval geen extra koopzondagen, aldus het CPB.

In het Kamerdebat deze week werd niet duidelijk hoe de regering daarmee zal omgaan. Dat kon ook niet, want minister Maria van der Hoeven (CDA, Econmische Zaken) komt pas in het vervolgdebat aan het woord.

Het is dus op zijn minst voorbarig van Blom en Smeets om in Goes te roepen dat het allemaal wel snor zit met de koopzondagen in Hulst en Sluis. Het is aan het kabinet om de spelregels te bepalen. Zolang die niet bekend zijn is het nog niet zeker of Sluis en Hulst de extra koopzondagen behouden.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Analyse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s