Koppejan streed, verloor en moet nu met de billen bloot

Het zat er al lang aan te komen, maar ook het CDA in de Tweede Kamer is nu voor ontpoldering van de Hedwige. Daarmee steunt een meerderheid van de Tweede Kamer het kabinetsbesluit. CDA-Kamerlid, Zeeuw en anti-ontpolderaar Ad Koppejan had het er vandaag moeilijk mee. Hij gaat een politiek zware tijd tegemoet.

Koppejan kondigde het vorige week maandag op het PZC-debat over de Westerschelde al aan: als het kabinet besluit tot ontpolderen, dan ga ik naar de fractie. Daar maakte ik in de krant van dinsdag van: CDA staakt het verzet tegen ontpolderen. Want wie verder keek, zag de bui al hangen: het CDA riskeert in een tijd van economische crisis, AOW en Uruzgan geen crisis over het onder water zetten van de Hedwige.

Koppejan ging vanochtend terug naar zijn fractie en kwam hevig teleurgesteld naar buiten. “De fractie ziet dat de mogelijkheden zijn uitgeput om de ontpoldering tegen te houden”, zei hij tegen me, vlak voordat hij de Tweede Kamer in wandelde. Hij heeft fel gestreden, dat moet gezegd. Hij heeft ook verloren. Dat kan niemand ontkennen. Koppejan heeft zichzelf in een bijznder lastig pakket gebracht: voor hem was het : ontpolderen nee!  Maar wat als het kabinet of de fractie anders besluit? heb ik hem meermalen gevraagd. Hij zei altijd: ik heb de fractie achter me. Er wordt niet ontpolderd.

Dus wel. Koppejan heeft zich verschansd in een loopgraaf en vergat een uitweg te bedenken. Noem het hoog spel. Hij heeft zo hard met de anti-ontpolderaars in Zeeland meegroepen, dat hij niet meer anders kon dan in de Kamer ‘ontpolderen, nee!’ blijven schreeuwen. Politiek niet de meest verstandige weg. Slimme politici herken je aan hun vluchtwegen. Komen ze onverhoopt in het nauw, dan nemen ze de nooduitgang. Koppejan heeft die weg nooit gecreëerd. Nu moet hij diep door het stof.

Bovendien heeft hij in de Kamer zijn geloofwaardigheid op het spel gezet. Vorige week diende hij een motie tegen ontpoldering in. De motie werd door een Kamermeerderheid gesteund. In plaats van de ‘opdracht aan het kabinet’ in stemming te brengen, hield hij hem aan. We moesten dat in Den Haag zien als politiek signaal aan het kabinet, legde hij uit. Nu dat heeft besloten tot ontpolderen en de CDA-fractie dat besluit steunt, rijst de vraag wat er met die motie moet gebeuren.  “Dat leg ik uit in het komende spoeddebat”, ontweek hij vanmiddag de lastige vraag.

Maar de mede-ondertekenaars van de motie weten het al. “Koppejan wil die motie natuurlijk geruisloos afvoeren”, reageerde Helma Neppérus (VVD). “Dat gaat dus niet gebeuren.”

VVD, D66 en GroenLinks azen op Koppejan. Dit keer moet hij met de billen bloot. Ze pikken het niet dat Koppejan de motie, waar zij hun steun aan hebben gegeven, zomaar intrekt. Ze ruiken niet alleen bloed. Ze willen bloed zien. Neppérus: “Het was een goede motie. Dus ik dien een nieuwe motie in, met dezelfde tekst als de motie Koppejan. Eens kijken wat hij dan doet. Want je bent of voor of je bent tegen ontpolderen.”

Of ze ooit nog een motie Koppejan steunt? “Dat zal ik wel doen, maar dan zal ik me er wel van vergewissen dat hij die motie niet zomaar intrekt.”

De Tweede Kamer wilde deze week nog een spoeddebat over het kabinetsbesluit. Maar omdat minister Verburg vanmiddag naar de Verenigde Staten is vertrokken en het volgende week herfstreces is, zal dat debat nog even op zich laten wachten.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Analyse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s