Apothekers vinden gehoor bij Tweede Kamer

De Tweede Kamer vindt dat het beleid van de zorgverzekeraars om alleen nog de goedkoopste  middelen te vergoeden doorschiet. Minister Ab Klink is het daarmee niet eens.  De apothekers vinden dus wel gehoor bij de Tweede Kamer, maar of dat voor hen wat oplevert is nog de vraag.

Even de Kamer vanochtend praatte over het geneesmiddelenbeleid, protesteerden honderden apothekers op het Plein voor het Tweede Kamergebouw. Onder hen was ook een aantal Zeeuwse apothekers.

De Kamer vond tot dusver dat het beleid van de zorgverzekeraars een goede manier om de volgens de politici te hoge inkomsten van de apothekers af te romen. De apothekers
staken hoge bedragen aan kortingen en bonussen die ze kregen van medicijnfabrikanten in eigen zak.  Daardoor werd er te veel geld aan geneesmiddelen uitgegeven.
Maar nu ziet de Kamer ook de nadelen, zo bleek vanochtend tijdens het overleg.

Apothekers moeten nu veel verschillende medicijnen in voorraad nemen, de goedkoopste geneesmiddelen zijn vaak niet leverbaar en patiënten moeten te vaak van
 middel wisselen. Ook zijn de apothekers teveel tijd kwijt aan administratie van alle verschillende medicijnen.
Minister Ab Klink (CDA, Volksgezondheid) wees erop dat vergoeding van het goedkoopste medicijn er wel voor heeft gezorgd dat geneesmiddelen nu minder geld kosten dan in het verleden.

De minister gelooft er niets van dat apothekers door het beleid nu het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden. Hij verwees naar de hoeveelheid nieuwe apotheken die vorig jaar de deur hebben geopend. Wat hem betreft gaat de vergoeding die apothekers per recept krijgen niet omhoog.

Het moet gezegd: de doorgaans slechte lobby van apothekers heeft nu gehoor bij de Kamer gekregen. Dat is mooi. Maar gebeurt er wat mee? Dat is nog de vraag. Het debat krijgt een vervolg, een zogenoemd Voortgezet Algemeen Overleg (VAO). In dat overleg kunnen partijen moties indienen. Pas dan zal blijken of de Kamer de minister opdraagt rekening te houden met de situatie van de apothekers.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s