Moeras

Hij had er al zo voor gewaarschuwd, Ed Nijpels. De voorzitter van een commissie die het kabinet heeft geadviseerd over mogelijke alternatieven voor het onder water zetten van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. Vrij geciteerd zei hij: als het kabinet mijn advies niet opvolgt komt het terecht in een juridisch moeras. En voila.

Zo meteen wordt het debat over de Westerschelde voortgezet. In de week na het reces van de Tweede Kamer werd het debat afgebroken door een flauwte van minister Gerda Verburg. Dat gebeurde op een pikant moment: net toen ze hakkelend stond te vertellen over een consortium van bedrijven en instituten dat gaat onderzoeken of het aangedragen alternatief van de Waterschappen wel écht een alternatief is.

Inmiddels is dat één van de vragen. Want ondertussen is een juridisch steekspel ontstaan. Juristen uit Brussel stellen dat Nederland bij de aanmelding van de Westerschelde in Brussel als beschermd Natura 2000 gebied een interpretatiefout heeft gemaakt. Nederland zou toen hebben geoordeeld over hoe verschillende habitattypen er voor staan.

De minister weerlegde dat gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Nee hoor, het is geen interpretatiefout.  Nederland heeft gekeken of het goed zat met de juridische bescherming van het gebied. Ja, dat zit wel snor. Daarmee wordt niets gezegd over hoe de natuur er zelf voor staat.

De juristen en de ministerhakketakken over hoe het begrip status of conservation moet worden uitgelegd. En de Kamer mag het vandaag uitzoceken. Bijna een mission-impossible. De ChristenUnie en de PvdA zijn er klaar mee; Nederland moet zich houden aan de afspraken met de Belgen. Klaar. Dus verdiepen en als ontpolderen moet vanwege natuurherstel, dan moet dat maar. 

Het CDA, tot nog toe, fel tegenstander, twijfelt meer en meer. Naar verluidt houdt Koppejan zijn schapen nog op het droge, maar of dat lang duurt is zeer de vraag. Het Zeeuwse bedrijfsleven is er ook klaar mee. Het alternatief dat nu voor ontpolderen op tafel ligt bedreigt de ontwikkeling van de havens. Meer smaken zijn er niet, dus rest ontpoldering. Helder geluid. Bovendien zet dat geruzie de cruciale relaties met het Vlaams bedrijfsleven onder druk.

Ook in Zeeland schuivende panelen dus. Nijpels had gelijk; een toch al moeilijk dossier is ontaard in een juridisch moeras. Voor niemand valt er eer meer aan te behalen. Welke keuze het kabinet ook maakt, er is altijd sprake van gezichtsverlies. Het is vanochtend aan de Kamer om te stoppen met kiekeboetje spelen en de bal naar de ander toespelen. Voor ieder standpunt is er wel een onderzoeker te vinden die dat staaft met wetenschappelijk onderzoek. Ook de rol van de wetenschap devalueert in dit dossier. De Kamer moet nu zelf haar verantwoordelijkheid nemen. Bij politiek hoort ook het verkopen van een niet graag gehoorde boodschap.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Analyse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s