Staat uw durp niet in de Lonely Planet?

Burgemeesters van Zeeland… staat uw gemeente al in de Lonely Planet? U weet wel, die handige Engelstalige reisgidsen. Nee? Echt niet? Schaam u eens even heel diep. Ouderwets zeg. Dan bent u geen knip voor uw neus waard. U zegt toch altijd dat uw gemeente bruist; als de branding? Nou, forget it. U staat geen eens in de Lonely. Dus is er geen bal in uw gehucht te beleven. Niet dat het mij wat kan schelen hoor. Maar die extra koopzondagen kunt u dan wel op uw buik schrijven. Wat dat met elkaar te maken heeft? Speur maar eens in het geschrift ‘economische gevolgen beoogde aanpassing winkeltijdenwet’. Nee, niet van de makers van de Lonely. Maar van het Centraal Plan Bureau; een van de belangrijkste adviesorganen van het kabinet. 

Sluis en Hulst staan niet in de Lonely Planet, schrijft het CPB. En dat is erg, volgens het CPB. Want de toeristen die elke zondag in de file voor uw dorp staan, komen er alleen maar om een beetje te snubbeken en niet te kopen. Ze gaan niet eens naar een museum. Sterker, dat kan helemaal niet, want die is er volgens de Lonely niet in dat durp van u. Dus helaas. Het kabinet maakt daar vanaf 2011 korte metten mee. Althans, de bedoeling was al vanaf 2010, maar minister Van der Hoeven heeft dat eigenstandig een jaar doorgeschoven. Kabinet verdeeld, Kamer op de achterste benen, dus daar komt nog genoeg gedonder over. Maar dat kabinet is het over één ding wel eens: zodra er in uw durp niets te doen is, mogen op niet meer dan 12 zondagen per jaar de winkels open.

Dan kunt u wel zeggen dat die winkels het hele jaar door op zondag open moeten zijn, omdat dat traditie is, cultuur is, goed is voor de banen. Nou, vette pech, kan ik u zeggen. Helaas, pindakaas. Had u maar moeten zorgen dat u in de Lonely had gestaan. Al was het maar met die fontein waar een beroemde oud-inwoner een wens heeft gedaan. Juist, een plek waar mensen samendrommen om muntjes in het water te gooien en ook een wens te doen. Wordt her en der met succes toegepast. Oké, u heeft geen Roomse Trevi-fontein, of geen dorpsheld? Mijn neus. Verzin desnoods wat! Kan mij het schelen. Maar zorg dat u in de volgende editie van de Lonely staat.

Nu ben ik persoonlijk wel fan van de Lonely Planet. De gidsen hebben me naar de mooiste plekken geleid op Hawaii, in Italië, Spanje, menig Canarisch eiland, Antillen, Nieuw-Zeeland en Canada. Maar om nu te zeggen dat als het niet in de Lonely staat, dat het flut is of er ergens niets te beleven valt, gaat te ver. Ik ben op al die reizen hele leuke dingen tegenkomen die niet in de Lonely te vinden zijn. Dus als dat de maatstaf wordt voor het Centraal Plan Bureau om het kabinetsbeleid te toetsen, stel ik voor de mensen in een apenpak te hijsen, rond de ivoren toren aan de Van Stolkweg in Den Haag een hek te zetten en die attractie aan te melden voor de Lonely Planet 2010.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Algemeen, Analyse

Een Reactie op “Staat uw durp niet in de Lonely Planet?

  1. Als een Zeeuwse gemeente wél in de Lonely staat is de beschrijving uiterst summier. Neem Domburg.
    ‘Although Domburg is a fairly low-key seaside town by Dutch standards.’
    Geen woord over Jan Toorop, Piet Mondriaan, de inspiratie van het Zeeuwse licht, laat staan een vermelding van het Marie Tak van Poortvlietmuseum.
    Reizen is vooral zelf op ontdekkingstocht gaan. Zelfs anno 2009. De voorgekauwde standaardinformatie in reisgidsen is verre van uitputtend of volledig en zeker geen basis voor economische beleidsanalyse.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s