Westerschelde: weten ze wel waar het over gaat?

Toegegeven: leg aan de keukentafel in twee zinnen nog maar eens uit hoe dat nou zit met die Westerschelde. Waarom verdiepen, waarom ontpolderen, natuurcompensatie of -herstel? Ook Kamerleden worstelen er mee. Zelfs op de dag van het grote ontpolderdebat zie je dat Kamerleden nog niet goed zijn voorbereid.

UPDATE 0.22 uur

Neem een persbericht van de fractie Verdonk. Twee citaten daaruit:

Rita Verdonk blijft fel tegen het ontpolderen van de Hertogin Hedwigepolder in Zeeland. Ze is er absoluut op tegen dat juist deze maatregel als natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde opnieuw op tafel komt.

Verdonk vindt dat de belofte aan België zo snel mogelijk nagekomen moet worden, desnoods via een noodwet maar niet ten koste van de Hedwigepolder. “Er zijn alternatieven die al eerder met succes zijn uitgeprobeerd, zoals het creëren van schor langs de Westerschelde. Laat het kabinet zich daar maar op richten.”

In de eerste alinea gaat het al mis. De Hedwige wordt niet onder water gezet ter compensatie, maar vanwege natuurherstel. Lees goed: herstel. Is iets heel anders dan compensatie. De vorige verdieping van de Schelde had grote gevolgen voor het milieu en die schade moest dus gecompenseerd. Dat is gebeurd met het nemen van tal van ‘kleine’ maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van kreekgebieden in Zeeland.

De Hedwige zou worden ontpolderd, omdat de natuur in de hele Westerschelde al decennia lang achteruit kachelt. Op zijn Hollands: een eeuw lang hebben we zitten kloten aan die zeearm door her en der gebieden in te polderen, bijvoorbeeld om industrieterreinen aan te leggen. Daardoor zijn veel plantjes en beestjes verdwenen. Europa eist herstel van de natuur. We hebben immers tegen elkaar gezegd dat de Westerschelde een mooi natuurgebied gebied is dat moet worden beschermd (Natura 2000).

 In alinea twee van het persbericht wordt het nog een stuk erger. Met droge ogen worden natuurherstel en verdieping door elkaar gehusseld. En bovendien roept Verdronk het kabinet op zich te richten op een alternatief: aanleg van schorren langs de Westerschelde . Langs? Wees correct en precies in dit dossier. Het gaat om buitendijks herstel (estuariene natuur) en dus ‘in de Westerschelde’. Langs zou ook achterdijks kunnen zijn, en dat is nou juist niet de bedoeling.

Ik vraag me tijdens het lezen van het persbericht ook af of mevrouw Verdonk dezelfde debatten bijwoont als ik. Want waar is het kabinet nou juist mee bezig? Een commissie adviseerde in april de Hedwige te ontpolderen. Het kabinet legde dat advies van de commissie Nijpels naast zich neer en koos juist voor de aanleg van schorren in de Westerschelde.

Nogmaals: het is complex. En nee, het is zeker niet alleen Verdonk die dit soort fouten maakt. En ook niet alleen ‘de politici’. Want als Nova een item maakt over de Westerschelde en er worden beelden getoond van de Zeelandbrug (over de Oosterschelde) en de Oosterscheldekering dan hoop ik dat de dames en heren eens een keer de Randstad-bril afzetten en ooit de moeite nemen om naar Zeeland te rijden. Het is met de trein een uur of twee. Directe verbinding vanaf Amsterdam en dus ook Den Haag HS. Stap in Vlissingen uit en dan ruik je de Westerschelde al. Nog een klein stukje frisse neus halen en …. daar ligt de zeearm waarover we het in Den Haag hebben. En nee, het is niet alleen Nova. Ook zogenoemde kwaliteitskranten als de Volkskrant, en persbureaus als het ANP (waar veel media berichten van overnemen) zitten er geregeld naast.

De Zeeuwen mogen in elk geval van volksvertegenwoordigers verwachten dat ze hun kennis wel op orde hebben. Anders is het alleen maar naar de mond praten en show maken. Met politiek, volk vertegenwoordigen, belangen zorgvuldig afwegen en afgewogen keuzes maken heeft dat in elk geval niets te maken.

Vanavond blijkt dat Verdonk geen eens in het debat aanwezig is. Zo belangrijk vindt ze de kwestie rond de Westerschelde dus.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Analyse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s