Crisiscommissie in diepe dip

Luuk Blom uit Sint-Annaland stort zich in een diepe crisis. Het enige Kamerlid met een scheidsrechtersdiploma gaat gele en rode kaarten trekken. Niet in zijn eentje dit keer. Hij is samen met een bont gezelschap Tweede Kamerleden die elkaar vanmiddag al lichtelijk de hersens in sloegen. Hoezo crisiscommissie? 

Met zijn achten vormen ze de tijdelijke commissie parlementair onderzoek financieel beleid. Een mond vol. In normaal Nederlands kun je het gewoon de commissie kredietcrisis noemen.

Ze gaat onderzoek doen naar de ontwikkelingen in de periode die leidde tot de internationale kredietcrisis, en de manier waarop de Nederlandse politiek daar vanaf vorig jaar september op reageerde.

Whats in a name, zou je bijna zeggen. De commissie kredietcrisis raakte daarnet al in een diepe dip. Je zou het ook gewoon een ordinaire slaande ruzie kunnen noemen.

Tijdens de oprichtingsvergadering vanmiddag stak de PvdA er een stokje voor dat VVD-Kamerlid Edith Schippers vicevoorzitter van de commissie zou worden. De sociaaldemocraten beriepen zich op een ongeschreven regel dat voorzitterschap en vicevoorzitterschap worden verdeeld onder de oppositie en de coalitie.

Ongelofelijk. De commissie kredietcrisis is nog niet begonnen of de eerste rode kaart is al uitgedeeld. Schippers boos en trok haar kandidatuur terug, waarna CDA-Kamerlid Jan Schinkelshoek tot vicevoorzitter werd benoemd.

Schippers was geschokt door de ‘chantage’. „Dit is ouderwetse socialistische machtspolitiek. Maar ik ben nu nog meer dan ik al was, gemotiveerd om de onderste steen boven te krijgen.”

Een stompzinnig ouderwets Haags begin. Het is te hopen dat het gesteggel over de poppetjes vandaag ook direct ten einde komt.

Hoe nu verder? In november mogen bankdirecteuren, economen en politici komen vertellen hoe zij het allemaaal hebben beleefd. Omdat de commissie geen parlementaire enquête maar een parlementair onderzoek uitvoert, staan de gehoorden niet onder ede. Voor volgend jaar september moet het eindrapport af zijn.

Het crisisteam bestaat (vooralsnog) uit:

Jan de Wit, voorzitter (SP)
Jan Schinkelshoek, ondervoorzitter (CDA)
Luuk Blom (PvdA)
Edith Schippers (VVD)
Dion Graus (PVV)
Jolande Sap (GL)
Ernst Cramer (CU)
Fatma Koşer Kaya (D66)
Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s