Een Zeeuw als vraagbaak voor de Tweede Kamer (video)

Menno de BruyneAchter de inbreng van menig Tweede Kamerlid zit de kennis van Menno de Bruyne uit Colijnsplaat. Al 25 jaar is hij niet alleen voorlichter van de SGP Tweede-Kamerfractie, maar vooral ook vraagbaak. Voor alle Tweede Kamerleden én voor journalisten. Want zijn kennis over ‘de regeltjes van Den Haag’, de parlementaire geschiedenis en het Koningshuis is groot. De Bruyne kreeg vanmiddag tijdens een receptie een zilveren gouden koets uitgereikt door Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. “Menno is het geweten van de parlementaire journalistiek.”

‘Een bijzondere verschijning op het Binnenhof”, noemde Verbeet De Bruyne in haar toespraak. “Met zijn pet, en met zijn rijwiel. Want Menno heeft geen fiets, maar een rijwiel.”

Velen wilden De Bruyne vanmiddag feliciteren. Voor de rooksalon van de Tweede Kamer (tegenover de Eerste Kamer op het Binnenhof) stond een lange rij wachtenden.

Hoe word je en blijf je zo lang voorlichter van de SGP-Kamerfractie? “Aanleiding was de uitslag van de verkiezingen in 1982”, viste SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies uit zijn geheugen. “De uitslag viel een beetje tegen. Het was niet meer zo vanzelfspreken om SGP te stemmen. De vensters moesten mee open, vond de toenmalige fractie.”

Menno de Bruyne groeide in zijn rol als voorlichter in de afgelopen kwart eeuw. Van der Vlies: “Toen je in dienst kwam zocht jij de journalisten op. Nu komen de journalisten naar jou toe. En dat is een groot compliment. ”

Van der Vlies lepelde een paar kenmerken van De Bruyne op: scherpe pen, veel kennis en een goed geheugen. “En een Zeeuw, dus strijdvaardig. Per slot van rekening zijn de Zeeuwen nog steeds in oorlog met Spanje.” 

De aanwezigen kregen vanmiddag een boekje mee, met 25 door de Bruyne geschreven verhalen, onder andere uit het Reformatorisch Dagblad, de Banier, NRC en de Volkskrant.

Voor de PZC heb ik Menno de Bruyne geïnterviewd: interview met Menno de Bruyne in de PZC van zaterdag 30 mei 2009

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen, Video

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s