Fokverbod nertsen gaat snel door de Kamer

In reacties op de website van de PZC las ik dat mensen denken dat het met dat fokverbod voor nertsen wel los zal lopen. Dat het nog wel even duurt omdat het gaat om een initiatief wetsvoorstel van PvdA en SP. Maar niets is minder waar. Voor de zomer, zo is de verwachting, zal de Tweede Kamer instemmen met het fokverbod.

Vaak komen wetsvoorstellen vanuit de regering naar de Kamer. Maar de Kamer kan ook zelf wetsvoorstellen doen. Dat hebben SP en PvdA nu gedaan. Ze pleiten voor een fokverbod vanaf 2018. Ondernemers krijgen geen financiële compensatie, maar hooguit tien jaar de tijd om een ander baantje te zoeken of het huidige bedrijf om te vormen.

Het woord ‘initiatief’ zegt niets over de status van het voorstel. Het is een normaal wetsvoorstel, en krijgt grotendeels dezelfde behandeling als voorstellen van de regering.

Deze week bleek dat een meerderheid van de Tweede Kamer het vorstel steunt. Hoe gaat het nu verder?

Doordat er deze week te weinig tijd was, reageert volgende week woensdag (3 juni) minister Verburg op het voorstel. De Tweede Kamer praat er dan op 11 juni opnieuw over (de zogenoemde 2e termijn). De verwachting is dat ht voorstel voor de zomer nog door de Kamer wordt aangenomen.

En dan? Dan gaat het voorstel naar de Eerste Kamer, zoals met alle wetsvoorstellen. Zoals de kaarten nu op tafel liggen ontstaat daar een probleem. In het debat afgelopen week zagen GroenLinks en D66 die bui al hangen. Want de PVV helpt het voorstel in de Tweede Kamer aan een meerderheid. Maar die partij heeft geen zetels in de Eerste Kamer. Willen SP en PvdA ook in de Eerste Kamer een meerderheid krijgen, dan moet de ChristenUnie in de Eerste Kamer instemmen met het fokverbod. De ChristenUnie is voor een fokverbod, maar wil wel een fatsoenlijke financiële regeling voor de ondernemers.

Reken maar dat achter de schermen aan die steun wordt gewerkt. Nu is het nog onduidelijk of er een regeling komt. Als de Eerste Kamer instemt, is het fokken van pelsdieren (nertsen) verboden. Dus het is niet zo, zoals een lezer suggereerde, dat het verbod nog wel even op zich laat wachten.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen, Analyse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s