Zeeuwse kinderopvang laat zich goed zien

Hoe tegenstrijdig kan het er in Den Haag aan toe gaan. Omdat de buitenschoolse kinderopvang in de Randstad goede rendementen maakt, draait het Rijk de geldkraan een beetje dicht. Desastreus voor Zeeland, want er dreigen nu tientallen vestigingen voor buitenschoolse opvang (die net uit de kosten komen) te worden gesloten. Tegelijkertijd zegt minister Van der Laan dat die rijke Randstad meer moet gaan betalen om gevolgen van krimpende bevolking in de periferie op te vangen. Snapt u het?
Zeeland ondervindt de gevolgen van de krimp al langer dan vandaag. En op de dag dat minister Van der Laan dat zegt, strijdt de Zeeuwse kinderopvang voor het voortbestaan van tientallen vestigingen.

Het is in elk geval goed dat de directeuren van de Zeeuwse kinderopvang gezamenlijk naar Den Haag zijn afgereisd. Want brieven en e-mails krijgen Kamerleden al meer dan genoeg. Zeeland laat al te weinig zijn gezicht zien in Den Haag. De noordelijke en oostelijke provincies hebben er niet voor niets lobbyisten.
Zeeland doet het op eigen kracht. Contacten op bestuurlijk niveau zeg maar. Is iets voor te zeggen, maar ik merk dat in debatten stelselmatig aandacht is voor Friesland, Drenthe, Groningen, Gelderland, Limburg. En Zeeland? Een stuk minder, helaas.
Een gesprek met Kamerleden in Den Haag werkt gewoon veel beter. Maar de Zeeuwse kinderopvang heeft nog iets slims gedaan. De directies hadden een kaart van Zeeland bij zich. Met gekleurde stippen stond aangegeven waar buitenschoolse opvang aanwezig is en waar die wordt bedreigd. Want in Den Haag weten de meeste Kamerleden echt niet waar Ede ligt, of ’s Heerenhoek. Dus laat het maar zien, wijs het maar aan. En vooral: doe dat niet één keer, maar vaker. Ga ook bij meer partijen langs.
Maar de Zeeuwse kinderopvang heeft ook iets laten liggen: het mobiliseren van de media. Geef niet pas een seintje als je in Den Haag gaat praten, maar doe dat al zodra je het probleem signaleert. Daar is sluiting van tientallen opvangplaatsen serieus genoeg voor.
Zeeland, laat je horen en laat je zien in Den Haag. Het is zo belangrijk om iets te kunnen bereiken.  En neem een kaart van Zeeland mee. Wijs maar aan, baat het niet dan schaadt het niet.
Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s