Crisissfeer…

Tophypotheken, vrouwelijke genitale verminking, aanpak Marokkaans-Nederlandse probleemjongeren… hoe belangrijk ook, het gaat hier nog maar over één ding: de JSF.

De Joint Strike Fighter, de beoogde opvolger van de F16, splijt de coalitie van PvdA, CDA en ChristenUnie. De PvdA wil nu geen toestellen kopen, waardoor een Kamermeerderheid tegen de aanschaf is. De Kamer staat daarmee lijnrecht tegenover staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) en dus ook tegen het kabinet.

Vanavond vervolgt de Kamer het debat van gisteren. Agnes Kant (SP) vroeg het overleg vanmiddag aan en wil dat ook premier Balkenende daarbij aanwezig is. Ze kreeg brede steun. Blijft de PvdA zich verzetten, dan ligt het voor de hand dat de Kamer het kabinet vanavond opdraagt geen JSF-toestellen te kopen (motie).

Het is morgen aan het kabinet, in het bijzonder aan de PvdA-bewindslieden, hoe daarmee om te gaan. Het kabinet kan een motie naast zich neerleggen, maar dat ligt in dit geval niet voor de hand.

 In de gangen van de Kamer is de crisissfeer wel te merken. De JSF is overal onderwerp van gesprek. En ondertussen vindt er tussen coalitiepartijen koortsachtig overleg plaats. Misschien wordt daar nog een konijn uit de hoge hoed getoverd. Aan een oplossing wordt in elk geval hard gesleuteld, verzekeren ingewijden.

Komt het aan op een kabinetscrisis? Niemand die het antwoord weet. Maar boerenverstand zegt van niet. Gezien de peilingen hebben coalitiepartijen daar geen belang bij. En er is niet voor niets weken onderhandeld over een pakket van maaatregelen om de gevolgen van de economische crisis te bestrijden. Maar boerenverstand helpt je in politiek Den Haag lang niet altijd. Emotie (denk aan de achterban) kan het wel eens winnen. Dat maakt de politiek ook weer erg boeiend.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s