‘Bijtertje’ neemt afscheid

‘Een bijtertje’ wordt hij hier in Den Haag wel genoemd. ‘Gevoelig’ en ‘emotioneel’ ook. Maar sommigen vinden hem ronduit een ‘rat’, een ‘boef’.

Deze week neemt Jacques Tichelaar afscheid van de Tweede Kamer. Op naar zijn nieuwe job: Commissaris van de Koningin in Drenthe.

Behalve de week van de Joint Strike Fighter, is het ook de week van Tichelaar. Gisteren werd aan het eind van het wekelijks vragenuur al even stilgestaan bij zijn afscheid. Morgen is er een officiele afscheidsreceptie.

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet was voor de gelegenheid even in haar archief gedoken. Ze wist te vertellen dat Tichelaar sinds zijn aantreden op 23 mei 2002 slechts 48 schriftelijke vragen heeft gesteld. Daar hangt de voorzitter de vlag voor uit, want ze baalt van Kamerleden die om elk wissewasje een vraag moeten stellen. Onlangs werd vastgesteld dat de Kamer zich er door belachelijk maakt. Een oproep om te dimmen heeft nog niet geholpen.

‘Ik mis u nu al’, zei Verbeet. In elk geval zal de zo kenmerkende schaterlach niet meer door de gangen van de Kamer bulderen. Jammer.

Al zal de term ‘Tichelaartje’ nog lang in Den Haag rondzweven. Een Tichelaartje houdt in dat je iets belooft, maar de belofte binnen de kortste keren weer in moet trekken. Het overkwam Tichelaar tioen hij als fractievoorzitter tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen de middeninkomens koopkrachtverbetering toezegde.

Wie is Jacques Tichelaar?

Tichelaar (1953) was van 1994 tot 2002 voorzitter van de Algemene Onderwijsbond. In 2002 kwam hij in de Kamer. Tijdens de formatie van het kabinet speelde hij een belangrijke rol als rechterhand van Wouter Bos. Dat leverde hem ook de naam ‘bruggenbouwer’ op. Nog steeds wordt hij daarom geprezen. In 2007 werd hij gekozen als fractievoorzitter. Maar na een hartoperatie trok hij zich terug en werd gewoon lid van de fractie. Mariëtte Hamer volgde hem op als voorzitter van de fractie.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s