Ontpolderen: Brussel is aan zet

Hoe moet het nu verder met de Scheldeverdragen met België? SP-Kamerlid Hugo Polderman is er heel erg benieuwd naar, nu het kabinet niet heeft gekozen voor het onder water zetten van de Hedwige polder. Hij heeft daarom vanmiddag, met steun van een ruime Kamermeerderheid, een debat aangevraagd.

Die verdragen met België moeten worden opengebroken, zei minister Gerda Verburg vrijdag al op de persconferentie. Want daarin staat zwart op wit dat de Hedwigepolder onder water moet worden gezet.

Vorige week donderdagavond is daarover nog contact geweest met premier Kris Peeters van Vlaanderen. Hij heeft zich wederom bereid getoond om het verdrag te herzien. Maar niet zomaar: Vlaanderen houdt vast aan de afspraken over natuurherstel en aan de termijnen waarop dat moet worden uitgevoerd. Verburg ziet daarin geen probleem.

Polderman wil ook weten hoe Brussel met dit kabinetsbesluit omgaat. Want de natuur in de Westerschelde moet worden hersteld nadat veel is vernield door tientallen jaren menselijk ingrijpen. Europa let er vooral op dat de natuur wordt hersteld. Hoe dat gebeurt is aan de lidstaat. De vraag is echter of het aanleggen van strekdammen in de Westerschelde, waardoor weer schorren en slikken kunnen ontstaan, in de ogen van Europa voldoende natuurherstel oplevert. 

Twee onderzoekscommissies (Maljers en Nijpels) hebben deze oplossing eerder als onvoldoende beoordeeld en naar de prullenmand verwezen. Daarom ook reageert Ed Nijpels afwijzend op het kabinetsbesluit. Hij vindt dan ook dat het kabinet zich begeeft in het ‘juridsich moeras van Europa’. Al met al genoeg stof voor de Kamer om te debatteren. Want de achterdocht over hoe Europa dit kabinetsbesluit zal gaan beoordelen is zeer terecht. Niet voor niets zeiden Kamerleden vrijdag tegen me dat het wel eens een afleidingsmanouvre kan zijn. Met deze oplossing wordt het probleem over de schutting van Brussel gegooid. Trekt die er een streep door, dan kan het kabinet met opgeheven hoofd zeggen: sorry, wij zijn van goede wil, hebben er alles aan gedaan, maar het mag niet van Europa. En alsnog gaat de Hedwige onder water. Want dat staat als een paal boven water: keurt Europa deze oplossing af, dan wordt alsnog de Hedwige ontpolderd.

Om die reden heeft Kees van der Staaij (SGP) ook gevraagd of de minister in het debat al iets kan zeggen over het standpunt van Brussel. Het verzoek van de SP om te debatteren over het kabinetsbesluit werd gesteund door GroenLinks, VVD, SGP, CDA en PvdA.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s