Koeien op het Plein

koe2Eens iets anders dan een paard in de gang: een stel koeien op het Plein. Melkveehouders vragen vandaag en morgen aandacht in Den Haag voor de ‘dramatisch lage melkprijs’.

De boze boeren kamperen dinsdag en woensdag voor het gebouw van de Tweede Kamer. De Kamer praat woensdag over de melkprijzen.

koe

De boeren hebben op het Plein voor het gebouw van de Tweede Kamer een heuse stal aangelegd. Verschillende Kamerleden namen vanmiddag even een kijkje. Niet alleen uit nieuwsgierigheid. Ze gingen wel degelijk met de boeren in discussie. Joop Atsma (CDA) liet de gelegenheid niet aan zich voorbij gaan, klom over het hek, hurkte onder een koe, sloeg aan het melken en dronk een glas ‘witte motor’.

 

Bas van der Vlies (SGP) sloeg het aanbod af om eens flink te keer te gaan op een rodeo-stier. In plaats van die ongein, richtte hij zijn aandacht op het echte werk: de belangen van de melkveehouders. Je kon Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) bijna horen denken: wat is dit voor onzinnig gesleep met dieren? Maar ze hield zich in.

 

En de boeren? Die vertelden hun verhaal aan iedereen die het maar horen wilde. En dat waren nogal wat mensen. Niet in de laatste plaats media. Want zeg nu zelf: hoe vaak komt het voor dat er een stel koeien voor de poorten van het parlementsgebouw staan? Nooit. Mooi weer, veel mensen die toch even komen kijken, boze boeren met leuzen en zie hier de ideale mix voor een plaatje met een praatje.

 

De boeren melken nog elke dag stug door, ook al produceren ze onder de kostprijs. Bij elk ander bedrijf zou onder deze omstandigheden de productie allang zijn gestopt. Peter ten Hoeve, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) weet niet hoe dat in de toekomst moet. Daarom vraagt hij in Den Haag, samen met collega’s aandacht voor de “dramatisch lage melkprijs” en achterblijvende inkomens van melkveehouders.

 

Minister Gerda Verburg (Landbouw) wipte vanmiddag ook nog even langs. Ze toonde begrip voor de situatie van de boeren, maar een blijde boodschap had ze niet voor hen. Want ze zei dat ze het besluit om de melkprijzen los te laten niet zal herzien. Woensdag loeien de koeien nog stug door, samen met de boeren hopend op een Tweede Kamer die de minister op andere gedachte weet te brengen.

 

Boerenprotest

 

 

koe3

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s