In Europa hangt Zeeuws-Vlaamse vlag (nog) niet…

Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht (4 juni) was ik vandaag en gisteren te gast bij het Europees Parlement in Brussel.
Het Europees Parlement

Het Europees Parlement

Want om in de aanloop naar de verkiezingen er over te kunnen schrijven, is het goed om de kennis weer even te laten bijspijkeren. Hoe zit Europa ook alweer precies in elkaar, wie gaat over wat en wat hebben wij er in Nederland nu aan?

Met een aantal collega’s van provinciale en regionale media uit Nederland kregen we tekst en uitleg, praattten we met Europarlementariërs, lobbyisten, diplomaten en journalisten. Verder werden we weer eens even goed bijgepraat over hoe het ook al weer allemaal zat.

Vanmiddag woonden we de opening bij van de plenaire vergadering. En wat mij en mijn PZC-collega Conny van Gremberghe direct opviel: hier hangt de Zeeuws-Vlaamse vlag (nog) niet….

 

Alle gekheid op een stokje. Het ‘hart van Europa’ klopt toch écht wel in Brussel. Ook al vliegt het Europees Parlement twaalf keer per jaar voor vier dagen heen-en-weer naar Straatsburg. Dat alleen omdat de Fransen met een veto blokkeren dat er een eind wordt gemaakt aan deze vorm van geldversplling.  Dat betekent dat er op de gangen, voor de kamers van de 785 Europarlementairiërs grote opbergboxen staan waarin elke maand de belangrijkste vergaderstukken worden verhuisd. Tropenkolder? Ja, dat zeker. Het is nog één van de weinige onderwerpen waar een vetorecht geldt. Gelukkig wordt Europa meer en meer democratischer en geldt steeds vaker de stem van de meerderheid (de helft +1).

Europees ParlementOverigens vergadert de Europese Commissie (het dagelijks bestuur van Europa) alleen in Brussel. Dat Brussel het kloppend hart van politiek Europa is, blijkt ook wel uit ‘de grootte van het complex’. Politiek Den Haag is er maar klein bij. Het begint al bij het aantal gebouwen. Je zou bijna letterlijk van een stad in een stad kunnen spreken. De ingang van het hoofdgebouw is net zo indrukwekkend. Evenals de hoeveelheid liften. Trappen zijn verscholen in achterafgangen. Je beweegt je continue door middel van liften door het complex. De liften zijn alleen klein (ze piepen en weigeren dienst als er meer dan 9 of 10 mensen in staan), het zijn er ook niet al te veel, zeker niet in verhouding met de duizenden mensen die ‘verdieping-hoppen’. En dus verdwaal je makkelijk in het complex… in de afgelopen twee dagen heb ik flink wat kilometers afgelegd.

 Het parlement van Europa is zelf ook even wat groter dan onze eigen Tweede Kamer. Logisch, maar toch. Geen 150 Kamerleden, maar 785 Europarlementariërs. Het aantal inwoners van een land bepaalt hoeveel Europarlementariërs een land heeft. Grote landen hebben er meer dan kleine, omdat zij een groter deel van de bevolking van de EU vertegenwoordigen. Er wordt wel een correctie toegepast: de kleine landen krijgen relatief te veel leden, de grote te weinig.

plenairezaal

Zo heeft het grootste land in de Unie, Duitsland, twintig keer zoveel leden (99) als de kleinste lidstaat, Malta (5), terwijl de bevolking van Duitsland 200 keer zo groot is als die van Malta. Nederland telt 27 Europarlementariers. Een aantal legde gisteren aan ons uit hoe ze te werk gaan en hoe ze binding proberen te houden met Nederland. Tja, 785 mensen prop je nu eenmaal niet in een klein zaaltje. Dus is de plenaire vergaderzaal even van een andere grootte dan die van de Tweede Kamer in Den Haag.

Van de afgelopen dagen blijft ontzettend veel hangen. Eigenlijk moet het nog allemaal bezinken. Zomaar even wat om over na te denken: er lopen naar schatting zo’n vijftienduizend (15.000) lobbyisten in Brussel rond. Van het bedrijfsleven en consumentenorganisaties tot aan provincies. Ze voorzien parlementariërs van informatie en leggen uit wat Europese maatregelen voor gevolgen hebben voor hun achterban. En ze proberen natuurlijk te beïnvloeden. Dat gebeurt in Den Haag ook, maar in Brussel op veel grotere schaal.

persruimte

En media zijn er in ook overvloed. In totaal zijn er ongeveer 2000 journalisten actief… Overigens staat dat aantal helaas onder grote druk door bezuinigingen bij verschillende media. Een ontwikkeling die ook op landelijk en regionaal niveau plaatsvindt. Daarmee verdwijnt steeds meer de controle op overheden. En waar journalistiek wegvalt en er een vaccuüm ontstaat in de informatievoorziening naar burgers, nemen overheden het steeds vaker zelf over. Dat komt de onafhankelijkheid niet ten goede. Diep triest. Wie als journalist werkzaam is, heeft in Brussel de beschikking over persruimtes en radio- en tv-studio’s.

Maar de vraag is en blijft: wat hebben we er nu allemaal aan? In de komende tijd kunt u daarover meer gaan lezen in de PZC.

  tvstudio2

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Algemeen

Een Reactie op “In Europa hangt Zeeuws-Vlaamse vlag (nog) niet…

 1. niet direct een reactie maar een opmerking voor de europarlementariërs of diegenen die bezig zijn met de organisatie van’t grensverkeer!
  bent u wel eens van lille naar terneuzen gereisd met’t openbaar vervoer- het is een ramp!
  1e ‘ niemand schijnt op de hoogte te zijn
  2e en na lang zoeken kom je er toch wel uit maar
  a- je komt altijd wel van Lille naar gent- st niklaas of antwerpen maar daarna

  3- gent- terneuzen- weekend op zaterdag 1x 2 uur
  zondag maar niet geprobeerd- maar de hieraanvoorafgaande reis per trein verplicht je om het hoogste tarief te betalen(nantes-lille)

  4- je kunt in gent ook een bus nemen naar zelzaete- midden in de polder wordt je eruitgezet- geen bushokje- geen toilet enz- wachttijd ongeveer één uur( wintermaanden af te raden!)

  5- van lille naar sintniklaas- daar een bus nemen naar Hulst en daar weer een bus nemen naar Terneuzen
  als je ’t nog anders wilt doen is dit net zo ingewikkeld of nog ingewikkelder
  6- lille antwerpen- andere trein antwerpen- Roosendaal
  dan een stoptrein naar Goes en daarna de bus naar terneuzen

  In vroegere tijden bestond er wel directe verbinding- terneuzen heeft ook geen cvv meer- een taxi naar st niklaas kost iets van 90 €

  Wat doet men hier aan
  de ovov 9292 is volledig op’t binnenland gericht
  de nieuwe vlaamse voorzitter kan die hier een douw aangeven?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s