Vissers door het oog van de naald

De palingvissers kruipen door het oog van de naald. Op het laatste nippertje is een algeheel Nederlands vangstverbod in oktober van tafel gehaald. Maar dat wil niet zeggen dat vissers nu rustig door kunnen vissen.

Integendeel. Ze krijgen het nog moeilijk, voorspelde minister Verburg (CDA, Visserij) gisteravond. Hoewel het alternatieve plan is opgesteld in overleg met de vissers, is het uiteindelijk Europa die streng toeziet op de stand van de paling, waarschuwde ze. 

Geen onterechte vingerwijzing. Want ook al is een algeheel verbod van de baan, het kan zo maar zijn dat in bepaalde vangstgebieden in Nederland straks niet meer mag worden gevist op aal. Voor 1 januari moeten de vissers namelijk aantonen hoe de aal er per gebied voor staat. Herstel staat voorop, stellen zowel Kamer, minister Verburg en Europa. Dus als het nodig is om bepaalde gebieden voor de visserij te sluiten, dan gebeurt dat alsnog.

Een zware dobber voor de vissers. Maar ze krijgen nu wel dé laatste kans. Dé kans om te laten zien of ze waar kunnen maken wat ze met hun mond belijden (‘ook wij willen de aal behouden, anders zetten we de bijl aan de wortel van onze eigen toekomst’).

Aan de Tweede Kamer ligt het niet. Die heeft de minister onder maximale druk gezet om met dit alternatief in te stemmen. Het is nu aan de vissers. Woorden moeten nu worden gevolgd door daden.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s