Kamerleden waaien uit hun hemd

Kamerleden in nieuwe jachthaven Bruinisse

Kamerleden in nieuwe jachthaven Bruinisse

Kamerleden wisten gisteren weer even hoe het in Zeeland kan waaien. Bij een bezoek van de commissie Verkeer en Waterstaat bij de nieuwe jachthaven van Bruinisse waaiden ze bijna uit hun hemd.

In Bruinisse lieten de Kamerleden zich informeren over ontwikkelingen rondom het Grevelingenmeer en de Brouwersdam. Denk aan de plannen voor het terugbrengen van getij op het Grevelingenmeer en de bouw van een getijdecentrale en een sluis in de Brouwersdam.

Veel tijd voor vragen hadden de Kamerleden niet. Een strak schema voerde hen vanuit Den Haag naar Dordrecht, Ooltgensplaat, Bruinisse en Tholen. Je kunt je dan ook afvragen wat zo’n bliksembezoek voor zin heeft. Presentaties worden keurig afgedraaid, maar tijd voor reflectie is er niet. Kamerleden die de media goed (laten) bijhouden, weten het allemaaal al.

Waar het bij zo’n bezoek om zou moeten gaan is praten met betrokkenen (inwoners, ondernemers en bestuurders) over waar ze tegenaan lopen. Over wat hen opvalt, wat hun zorgen zijn.  Gelukkig was Henk van Koeveringe in Bruinisse. De directeur van Roompot Recreatie neemt geen blad voor de mond en draait geen standaard praatje af. Hij gebruikt zijn ‘speech’ zoals het moet: informeer Kamerleden kort en bondig over waar ze in hun besluitvorming op moeten letten.

Of ze dat dan ook doen is een tweede. Maar geef je ze geen duidelijke boodschap mee, dan kunnen ze er ook niets mee. Van Koeveringe wees nog eens op de treurigheid van Neeltje Jans. Naast een prachtig en knap staaltje Hollandse bouw- en ingenierskunst ligt een droevige speeltuin, zei Van Koeveringe. Daar had een recreatievoorziening van allure moeten liggen, vindt hij. Hij waarschuwde Kamerleden dat bij de herinrichting van de Brouwersdam niet dezelfde fout moet worden gemaakt. Nu kijken of de Kamerleden dat signaal oppikken.

In de haast werd even een blik geworpen op de bouw van een nieuwe jachthaven en werd even snel een broodje naar binnen gepropt. Jammer voor de eigenaar van de jachthaven. Die wilde graag wat meer kwijt. Maar daar was geen tijd voor…

Kamerleden in Bruinisse

Kamerleden in Bruinisse

De bijeenkomst in Tholen was nuttiger. Daar ging het over het verzilten van het Volkerak Zoommeer en de gevolgen daarvan. Die strekken zich uiteindelijk zelfs uit tot ver in het Westland. De boodschap was helder: verzilten moet om de giftige blauwalg te bestrijden. Maar pas als er een oplossing is voor de zoetwatervoorziening. Technische uitleg en reacties gingen hier hand in hand. Kamerleden konden er ook ruimschoots vragen stellen.

Daar zou bij werkbezoeken meer ruimte voor moeten zijn. Beter minder locaties en meer tijd voor gesprekken, dan een flitsbezoek met standaardpresentaties.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s